Home » Știri » Se caută cercetători de rând pentru a găsi exoplanete

Se caută cercetători de rând pentru a găsi exoplanete

Sebastian Rotaru / 15.02.2017, 10:47
Se caută cercetători de rând pentru a găsi exoplanete

Cercetătorii au descoperit până acum 100 de potențiale exoplanete, dar au nevoie de ajutor pentru cercetări și pentru alte descoperiri ale acestora.

Cercetătorii au lansat, oficial, 20 de date precise, care explică cum au fost descoperite 100 de posibile exoplanete. Este posibil ca printre aceste date să se ascundă și alte exoplanete, de accea au nevoie de ajutorul cercetătorilor de rând pentru a le descoperi, scrie iflscience.com.

Datele au fost prezentate în Jurnalul Astronomic și includ aproape 1.600 de măsurători a 1.683 de stele, adică două decenii de cercetări.

„Acesta este un catalog uimitor, dar realizăm că nu suntem destui în echipă pentru a face atât de multe cercetări, pentru a scoate la iveală acest set de date. Noi încercăm să schimbăm trecerea spre o orientare a comunității, în ideea de a face știință, astfel încât și alții să poată accesa datele și să facă lucruri interesante”, a declarat  doctorul Jennifer Burt.

Măsurătorile echipei pot fi descărcate de pe acest site. Pnetru a anliza datele (poate pentru a și găsi ceva), trebuie să descarci aplicația Systemic. Nu te panica, cercetătorii au creat și un tutorial pentru a folosi aplicația. Datele analizează informațiile radiale ale velocității stelei, o tehnică indirectă care schimbă spectrul luminii pentru a estima dacă planeta este sau nu acolo. Aceasta nu este o metodă simplă de manevrat, iar oamenii de știință trebuie să ia în considerare mai multe potențiale variabile înainte de a anunța o detectare.

„Suntem foarte conservatori cu aceste documente în ceea ce privește ca un candidat să fie o exoplanetă sau nu, și chiar cu criteriile și condițiile noaste stricte, am găsit peste 100 de posibili candidați”, a declarat co-autorul studiului, Mikko Tuomi.

Cea mai nouă planetă propusă este GJ 411. a patra cea mai apropiată stea de Soare. Planeta din jurul ei nu este chiar un geamăn al Pământului, este de patru ori mai mare ca planeta noastră și oribitează steaua, care are 40% din masa Soarelui, în doar nouă zile. Datele au fost colectate de HIRES, un instrument instalat pe telescopul Kheck-I, situat în Mauna Kea, Hawaii.

Nu este singurul proiect care include cetățeni cercetători pentru a căuta exoplanete. Planetar Hunter, un proiect al Zoonivers, a folosit date de la Kepler, K2, iar cercetătorii de rând au descoperit deja o planetă.