Home » Știri » CETA: Belgia ar putea organiza un referendum cu privire la acord

CETA: Belgia ar putea organiza un referendum cu privire la acord

George Stanciu / 07.11.2016, 15:21
CETA: Belgia ar putea organiza un referendum cu privire la acord

Câteva ONG-uri din Belgia au strâns aproape două treimi dintre semnăturile necesare pentru a constrânge Guvernul belgian să organizeze un referendum cu privire la tratatul de liber-schimb UE-Canada – CETA, ceea ce ar putea însemna o nouă piedică pentru acord, după blocajul valon.

Pentru a putea intra în vigoare, CETA trebuie aprobat de toate Parlamentele naționale şi regionale ale statelor membre din Uniunea Europeană.

O petiţie lansată în octombrie 2015, dar care fost readusă în prim-plan în ultimele săptămâni, a strâns până luni 190.700 de semnături, fiind necesare 300.000 pentru ca Guvernul să fie nevoit să organizeze un referendum.

“Vrem să le spunem politicienilor că aceste acorduri ar trebui să fie discutate mai deschis şi să fie modificate radical”, arată Niesco Dubberboer, ce face parte din Meer Democratie.

Astfel de tratate “sunt acorduri învechite, post-coloniale, care favorizează interesele marilor companii şi investitori”, mai adaugă acestea, considerând că întrebările “despre climă şi durabilitate ar trebui să fie în prima linie”.

Organizaţia s-a aliat cu mai multe organizații non-guvernamentale, între care și cu ONG-ul olandez pentru apărarea mediului Milieudefensie, arată news.ro.

În aprilie, un referendum consultativ de acest fel a fost convocat de formaţiuni eurosceptice și a condus la respingerea unui acord important între UE şi Ucraina. Din cauza acestui eșec, premierul Mark Rutte a fost pus într-o situaţie jenantă față de celelalte 27 de state membre UE care ratificaseră deja acordul. Acesta a fost pus în situația de a negocia un compromis în plan intern.

Autorii petiţiei anti-CETA nu se consideră eurosceptici. “Eu sunt pro-UE, dar cred că Europa ar trebui să fie mai democratică”, transmite Dubbelboer.