Home » Știri » China a aprobat o primă lege drastică a filmului

China a aprobat o primă lege drastică a filmului

George Stanciu / 10.11.2016, 15:03
China a aprobat o primă lege drastică a filmului

China a aprobat prima sa lege a cinematografiei, ce va intra în vigoare începând cu martie 2017. Noua lege va oferi autorităților posibilitatea de a sancționa distribuitorii de film şi cinematografele ce își declară incorect încasările obținute, dar cere și respectarea valorilor morale.

Box office-ul chinez a fost criticat vehement în ultimii ani, deoarece încasările raportate au crescut considerabil și se pare, nejustificat.

Firmele din industria cinematografică ce fraudează sistemul vor putea fi amendate cu sume de până la cinci ori mai mari decât valoarea veniturilor, dar riscă și retragerea licențelor, arată de presă Xinhua, citată și de news.ro.

În plus, legea arată că filmele trebuie să fie realizate în serviciul cetățenilor şi al socialismului, iar regizorii trebuie să adopte valori precum integritatea morală ”excelentă” şi ”autodisciplină”.

Legea mai menționează și faptul că jucătorii străini din industria cinematografică ar trebui să primească sancțiuni dacă aduc atingere demnităţii naţionale, onoarei şi intereselor Chinei, sau dacă afectează stabilitatea socială și sentimentele naţionale.

Companiile străine nu au dreptul de a obține licenţe de distribuţie în China şi nu pot să acționeze ca producători independenţi. Cu toate acestea, potrivit legii, coproducţiile au parte de tratamentul acordat filmelor naţionale.

Legea cinematografiei din China a primit aprobare în decursul acestei săptămâni, în același timp cu legea care tratează securitatea cibernetică.

Conform publicaţiei americane The Hollywood Reporter, box office-ul din China a înregistrat o creștere spectaculoasă, de 48,7% în anul 2015, atingând o valoare record, de 6,78 miliarde de dolari.