Home » Știri » Chinezii critică scutul antirachetă din România și Polonia

Chinezii critică scutul antirachetă din România și Polonia

George Stanciu / 11.10.2016, 16:21
Chinezii critică scutul antirachetă din România și Polonia

Un general chinez de rang înalt a afirmat că scutul antirachetă din estul Europei este o ameninţare directă pentru securitatea Rusiei, iar că acţiunile militare globale ale SUA ar putea să distrugă echilibrul fragil dintre puterile regionale şi să creeze instabilitate politice.

”Statele Unite nu au prezentat garanţii obligatorii din punct de vedere juridic că sistemul antirachetă desfăşurat la frontierele europene nu este în niciun caz îndreptat spre Rusia. În acelaşi timp, acesta reprezintă o ameninţare reală şi directă la adresa securităţii ruse”, a transmis generalul chinez, ce a participat la Forumul Internaţional de Securitate Xiangshan, organizat la Beijing.

O astfel de declaraţie intră pe făgașul declarațiilor făcute deja în repetate rânduri de diplomații ruşi, aceștia insistând că scutul antirachetă ar putea să pună în pericol securitatea rusă şi că trebuie să fie contracarat cu rachete balistice superioare. De asemenea, se ia în calcul dezvoltarea capacităților armatei ruse, cu scopul de a distrugebazele care găzduiesc un asemenea armament.

”China şi Rusia au poziţii similare cu privire la sistemle startegice antirachete şi se opun încercărilor făcute de alte naţiuni sau grupuri de naţiuni pentru a crea în mod unilateral un asemneea sistem, care pune la risc securitatea internaţională strategică”, a declarat generalul chinez.

Generalul Viktor Poznikir a mai afirmat că duplicitatea americană față de scutul european este adusă în lumina reflectuarelor de decizia de a continua proiectul după ce acordul nuclear cu Iranul a fost semnat. Anterior, Washingtonul susținea  că principalul scop al scutului antirachetă din România și Polonia este să mențină securitatea față de capacitățile nucleare ale Teheranului.

De asemenea, atât generalii chinezi, cât și cei ai armatei ruse, au afirmat că sistemul antirachetă reprezintă o ameninţare pentru orice naţiune ce dorește să lanseze misiuni de explorare a spaţiului.

”Capacitatea sistemului de a lovi sateliţii este unul dintre motivele pentru care americanii resping semnarea oricărui tratat pentru interzicerea armelor în spaţiu”, a afirmat Poznikir.

Generalul rus a mai adăugat că Beijingul și Moscova sunt constrânse să răspundă unor asemenea ameninţări şi să menţină echilibrul de putere.

Sursă imagine: www.cugetliber.ro