Home » Știri » Știri sociale » Cioloş – critici la adresa Justiţiei. Premierul, nemulţumit că nu se recuperează banii proveniţi din infracţiuni

Cioloş – critici la adresa Justiţiei. Premierul, nemulţumit că nu se recuperează banii proveniţi din infracţiuni

Ionel Palade / 20.10.2016, 11:07
Cioloş – critici la adresa Justiţiei. Premierul, nemulţumit că nu se recuperează banii proveniţi din infracţiuni

Premierul Dacian Cioloş a adus critici la adresa Justiţiei, mai precis, asupra faptului că, potrivit acestuia, „actul de justiţie nu este complet atât timp cât nu sunt recuperate şi bunurile ilicite”. 

Criticile la adresa Justiţiei au fost aduse la conferinţa Oficiilor Naţionale de Recuperare a Creanţelor provenite din infracţiuni, scrie news.ro

În opinia prim-ministrului, este importantă nu doar pedeapsa pentru respectivele infracţiuni, dar şi recuperarea bunurilor obţinute în mod fraudulos. „Altfel riscăm să slăbim actul de justiţie, să slăbim forţa deciziei sistemului judiciar”, a mai precizat Dacian Cioloş. De asemenea, acesta a luat decizia să operaţionalizeze Agenţia Naţională a Recuperării Bunurilor Ilicite (ANABI), în completarea progreselor care au fost făcute de România privind întărirea sistemului judiciar şi a actului de justiţie.

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a promis, de altfel, la preluarea mandatului, că va depune toate eforturile astfel încât Agenţia să fie operaţională până la sfârşitul anului.

Critici la adresa justiţiei din partea premierului

Suma la care se ridică prejudiciile aduse statului din infracţiuni este de peste jumătate de miliard de euro, bani sau bunuri, iar, în opinia premierului, aceşti bani trebuie aduşi înapoi la bugetul de stat, urmând să fie investiţi, cu precădere, în educaţie şi sănătate.

Cioloş a arătat că ”e vorba de peste jumătate de miliard de euro, bani sau bunuri în această valoare care trebuie readuse la bugetul de stat”. De asemenea, Executivul doreşte să dea şi o ţintă clară acţiunii de recuperare a acestor bunuri, „nu doar din perspectiva actului de justiţie, dar şi pentru a întoarce aceste resurse către cetăţenii care au fost afectaţi de aceste acţiuni ilicite”, a mai arătat premierul.

Guvernul a decis ca banii recuperaţi cu ajutorul ANABI să fie investiţi în educaţie, sănătate şi proiecte sociale. „Obiectivul este ca până la sfârşitul anului să avem Agenţia funcţională, în aşa fel încât la începutul anunlui viitor ea să poată să lucreze la capacitate maximă”, a mai declarat premierul Dacian Cioloş.

Sursa foto: hotnews.ro