Home » Știri » Cioloș: Simularea unui cutremur este un exercițiu foarte util

Cioloș: Simularea unui cutremur este un exercițiu foarte util

George Stanciu / 02.11.2016, 16:26
Cioloș: Simularea unui cutremur este un exercițiu foarte util

Prim-ministrul Dacian Cioloş a transmis, miercuri, la începutul ședinței Executivului, că exercițiul de simulare a unui cutremur a fost organizat pentru a putea fi observată capacitatea de reacţie a instituţiilor ce au atribuții și implicare directă în caz de dezastru, despre exercițiu fiind informate doar trei persoane din stat. Acesta a mai afirmat că ministrul de Interne va face o serie de declarații cu privire la primele concluzii.

”Ieri, Ministerul de Interne a declanşat un exerciţiu de amploare privind simularea unui cutremur şi aş vrea să clarific faptul că au ştiut de această simulare doar trei persoane din stat. Nu e dovada unei lipse de coordonări între instituţii, ci e tocmai dovada că acest exerciţiu s-a vrut o surpriză pentru instituţiile care sunt implicate, pentru a vedea capacitatea de reacţie. Nu avea nici un sens să ne coordonăm şi să spunem la toată lumea data şi ora în care vom declanşa acest exerciţiu, pentru că ar fi lipsit efectul surpriză, cutremurele când vin nu ne anunţă cu câteva zile înainte, ci atunci când se întâmplă trebuie să reacţionăm imediat. Deci, tocmai din acest motiv am ţinut data şi ora deciziei declanşării acestui exerciţiu secretă, pentru a vedea capacitatea de reacţie”, arată premierul Dacian Cioloş.

El a afirmat că exerciţiul de simulare de cutremur are loc pe o perioadă de două zile se va încheia în după-amiaza zilei de miercuri.

”Domnul ministru Tudorache o să iasă astăzi după-amiază cu primele elemente de concluzii, concluzii preliminare de la acest exerciţiu de simulare a unui cutremur, urmând ca, în maximum două săptămâni, ministerul să finalizeze evaluarea modului în care s-a desfăşurat acest exerciţiu, să vină cu concluziile finale şi mai ales cu măsurile de îmbunătăţire a activităţii instituţiilor respective, pentru că aici ideea nu e să demonstrăm că totul e perfect şi cât de bine sunt pregătite instituţiile. Nu acesta e obiectivul, de a face un exerciţiu de imagine pentru ISU sau pentru celelalte instituţii, ci obiectivul este de a învăţa din situaţii reale, pe teren, care pot să fie punctele vulnerabile în astfel de situaţii şi intervenţii”, a explicat prim-ministrul.

Cioloş a vorbit și despre o serie de modificări aduse de Guvern pentru a îmbunătăţi, atât pe hârtie cât şi din punct de vedere al procedurilor, modul în care se intervine, precizând că acum s-a dorit să se analizeze răspunsul instituţiilor aplicând aceste noi proceduri.

”Ne-am dorit să trecem de pe hârtie pe teren şi să vedem cum reacţionează instituţiile aplicând aceste noi proceduri, dar mai ales cum reuşesc să se mobilizeze în astfel de situaţii de urgenţă”, a subliniat şeful Executivului.

Dacian Cioloş a mai afirmat că, din informațiile pe care le-a primit până acum, ”exerciţiul a fost foarte util tocmai pentru că ne-a permis să tragem câteva concluzii pe puncte potenţial vulnerabile unde lucrurile trebuie îmbunătăţite şi cred că acesta e modul responsabil în care putem ameliora activitatea unor astfel de instituţii – cu exerciţii pe teren dincolo de dotări şi de modificările legislative”.