Home » Știri » CNAS: 8,5 milioane de români contribuie la fondul de sănătate, dar 18 milioane primesc servicii medicale

CNAS: 8,5 milioane de români contribuie la fondul de sănătate, dar 18 milioane primesc servicii medicale

Octavian Palade / 27.10.2016, 14:02
CNAS: 8,5 milioane de români contribuie la fondul de sănătate, dar 18 milioane primesc servicii medicale

Președintele CNAS, Radu Ţibichi, a declarat că doar jumătate dintre asiguraţi contribuie la fondul de sănătate, în schimb de servicii medicale beneficiază 18 milioane de oameni.

CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) acoperă deficitul de șase miliarde lei cu subvenții de la bugetul de stat, a spus Radu Ţibichi, președintele Casei, la o conferință pe tema crizei din sistemul medical românesc, transmite news.ro.

Preşedintele CNAS a adăugat că din aceste contribuţii se realizează venituri de 20 de miliarde de lei, însă nevoia de fonduri în sistemul sanitar este mult mai mare.

“Problema nu este numai la noi, ci şi în ţări mai dezvoltate. În această ecuaţie de cheltuieli, noi avem un deficit de şase miliarde de lei la Fondul de Asigurări de Sănătate. Acest deficit este subvenţionat de la bugetul de stat”, a declarat preşedintele CNAS.

Bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este echilibrat, a ținut să precizeze Radu Ţibichi, însă acest buget suferă din cauza veniturilor, care sunt mai mici decât cheltuielile.Pe lângă aceasta, se pune și problema sumelor neîncasate de către ANAF, șeful CNAS amintind că foarte mulţi agenţi economici nu-şi achită contribuţiile la asigurările de sănătate.

Ţibichi a precizat că suma prevăzută în acest an în cadrul bugetului asigurărilor de sănatate este de 26,6 miliarde de lei, din care 8,6 miliarde de lei sunt cheltuieli de asistenţă socială, respectiv cheltuieli pe concediile medicale.

Preşedintele CNAS a adăugat că din contribuţia de 0,85 la sută nu sunt acoperite cheltuielile de asistenţă socială, înregistrându-se un deficit de circa 200 de milioane de lei.

“Strict legat de serviciile medicale, vorbim de 25 de miliarde. Din această sumă, 43 la sută reprezintă cheltuieli spitaliceşti şi 38 la sută cheltuieli cu medicamentele”, a mai menționat preşedintele CNAS.

Contribuţia de asigurări de sociale de sănătate este una dintre cele şapte contribuţii obligatorii pe care angajatorul are obligaţia de a le reţine şi de a face viramentele în cauză periodic (lunar/trimestrial) în contul Bugetului Asigurărilor Sociale şi Fonduri Speciale (BASS). Ulterior, aceasta este distribuită  la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.