Home » Știri » CNATDCU a decis: Florentin Pandele și Petre Tobă au plagiat

CNATDCU a decis: Florentin Pandele și Petre Tobă au plagiat

George Stanciu / 12.10.2016, 13:37
CNATDCU a decis: Florentin Pandele și Petre Tobă au plagiat

CNATDCU a decis că fostul Ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă, cât și primarul din Voluntari, Florentin Pandele au plagiat în tezele de doctorat şi va propune Ministerului Educaţiei să retragă titlurilor de doctor pe care aceștia le-au dobândit.

Decizia a fost luată de către membrii Consiliului General al CNATDCU cu o majoritate de voturi. Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, a transmis miercuri, pentru news.ro, că 37 de voturi au fost înregistrate, 36 dintre acestea fiind “pentru” şi un vot “împotriva însuşirii raportului Comisiei de experţi şi a recomandării de retragere a titlurilor de doctor ale lui Petre Tobă şi Florentin  Pandele.

Dacă Petre Tobă şi Florentin Pandele se vor hotărî să depună contestaţie, lucrările vor fi analizate încă o dată. Dacă aceștia nu vor lua o asemenea măsură, CNATDCU va trimite rezoluţia cu privire la retragerea titlurilor de doctor în către Ministerul Educaţiei. Apoi, ministrul poate elibera și semna un ordin care îi lasă pe Pandele și pe Tobă fără titlurile de doctor.

Comisia de experţi a luat decizia, săptămâna trecută, că Tobă și Pandele au plagiat şi au înaintat raportul întocmit către Consiliul General al CNATDCU, făcând recomandarea să fie retrase titlurile de doctor ale acestora.

CNATDCU – decizia anterioară este răsturnată

În data de 7 septembrie, Consiliul General al CNATDCU a luat decizia să respingă rapoartele venite de la comisiile de lucru ce hotărâseră că Petre Tobă şi Florentin Pandele nu au plagiat în tezele de doctorat. CNATDCU a decisca o nouă comisie de experți să fie creată, iar aceasta să dea un verdict. Atunci au fost înregistrate 29 de voturi împotriva celor două rapoarte, două în favoarea lor, în vreme ce nouă membri s-au abținut.

„Cele două rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente şi, din păcate, cu contradicţii care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării ştiinţifice. De pildă, se recunoaşte că anumite pasaje şi propoziţii, pagini, sunt preluate din alte surse, dar nu sunt recunoscute ca plagiat. Unele concluzii pot fi periculoase pentru buna funcţionare a instituţiei doctoratului la noi în ţară”, spunea Marius Andruh, vicepreședintele CNATDCU.

Sursă imagine: www.libertatea.ro