Home » Știri » CNATDCU: Laura Codruța Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat

CNATDCU: Laura Codruța Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat

George Stanciu / 08.12.2016, 14:21
CNATDCU: Laura Codruța Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit, joi, că procurorul-şef al DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a plagiat în lucrarea de doctorat „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”.

Decizia a fost luată în şedinţa de joi a Consiliului General al CNATDCU, după ce raportul Comisiei juridice a fost analizat. Documentul are la bază analiza a trei experţi ce au evaluat teza de doctorat a lui Kovesi.

Şedinţa Consiliului General al CNATDCU a avut pe ordinea de zi şi Raportul Comisiei juridice a CNATDCU, care a concluzionat că Laura Codruța Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat. Decizia în cazul tezei de doctorat, luată prin vot de către membrii Consiliului General al CNATDCU, va fi anunțată oficial, în cadrul unei conferințe de presă.

La începutul săptămânii, Comisia juridică a CNATDCU a primit raportul întocmit de comisia de experţi care a analizat lucrarea de doctorat a procurorului-şef al DNA.

Universitatea de Vest Timişoara a apreciat, după analiza sesizării de plagiat făcute de Mugur Ciuvică în privinţa tezei de doctorat a Laurei Kovesi, că 564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate prezintă asemănări cu alte surse, existând, la nivelul întregii lucrări, un grad de similaritate de 4,9 la sută, arată news.ro.
„În urma comparaţiei au fost excluse situaţiile în care s-a preluat identic din texte legislative şi rândurile identificate ca fiind similare cu lucrări publicate ulterior susţinerii tezei de doctorat analizate. În urma acestui demers, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din Universitatea de Vest Timişoara (UVT) a constatat că 564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similare cu alte surse”, se arăta, în 17 noiembrie, într-un comunicat al Universităţii de Vest semnat de Preşedintele Comisiei de Etică şi Deontologie Profesională din UVT, conferenţiar universitar dr. Corina Ilin.

Preşedintele Comisiei mai afirma că, având în vedere că teza de doctorat supusă analizei are 11.512 rânduri, cele 564 de rânduri găsite ca fiind similare cu alte surse, în raport cu sesizarea înregistrată la UEFISCDI în 13 octombrie 2016, reprezintă un grad de similaritate de 4,9 la sută.

„În absenţa unui raport al unei comisii de specialitate, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT îşi asumă în acest moment gradul de similaritate verificat de membrii ei în raport cu sesizarea. Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT concluzionează că sesizarea este nefondată pentru 4.141 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate şi parţial fondată pentru restul”, a transmis Corina Ilin.