Home » Știri » Colectiv: 12.000 de euro pentru tratamente medicale, după concertele caritabile dedicate victimelor

Colectiv: 12.000 de euro pentru tratamente medicale, după concertele caritabile dedicate victimelor

Octavian Palade / 07.11.2016, 10:48
Colectiv: 12.000 de euro pentru tratamente medicale, după concertele caritabile dedicate victimelor

Circa 12.000 de euro au fost strânşi în urma concertelor caritabile dedicate victimelor incendiului din clubul Colectiv, organizate la un an de la tragedie.

Banii vor fi folosiți pentru decontarea tratamentelor medicale, iar la sfârşitul lunii noiembrie răniţii vor fi evaluaţi de şapte specialişti din Olanda, a declarat preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, citat de news.ro.

”Răniţii, în momentul în care au nevoie şi vin cu factura medicală – că fac kinetoterapie, că pleacă în Germania şi au nevoie de tratament, eu plătesc avionul, cazarea acolo şi tratamentul medical. Nu dăm banii să îşi cumpere aparat de fotografiat sau chitară. Banii sunt strict pentru tratament medical, iar nevoile… S-ar putea într-o lună să îi terminăm, s-ar putea să îi terminăm în cinci luni”, a spus Eugen Iancu.

El a adăugat că, pe 24 şi 25 noiembrie, asociaţia va chema la Bucureşti o echipă de şapte experţi din Olanda, care va consulta răniţii.

”La sfârşitul lunii noiembrie o să aducem o echipă de experţi din Olanda, pe toate domeniile, şi psihoterapeut şi… Pentru că vrem să facem un protocol cu ei şi să îi ducem (răniţii, n.r.) în continuare în Olanda, pe următorii doi-trei ani… Ei vor să le facă o evaluare totală – plămâni, inimă, operaţii, cicatrici. Vin şapte medici din Olanda”, a mai declarat preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010.

În ceea ce privește cheltuielile presupuse de vizita experţilor olandezi la Bucureşti, Eugen Iancu a menționat că sunt destul de mici şi că le va suporta asociaţia, alături de parteneri.

”S-ar putea să ne combinăm cu încă cineva. Cheltuielile nu sunt mari – avionul e 1.400 de euro dus-întors şi mai rămâne cazarea pentru şapte medici şi ne mai trebuie trei-patru săli în care să îi poată evalua. Vom căuta un hotel. Până acum hotelurile ne-au sprijinit, chiar dacă ne-au taxat, ne-au taxat mai puţin”, a precizat Eugen Iancu.

”Marea majoritate (a răniţilor, n.r.) de la Colectiv pleacă în străinătate, noi nu avem expertiză în aşa ceva, suntem destul de în urmă. Medicii ăştia exact asta fac, ceea ce eu am cerut din aprilie – centru unic, un centru care să evalueze şi să facă un prognostic: «peste patru luni tu ai nevoie de operaţie la deget, tu ai nevoie de operaţie la faţă, tu ai nevoie de aia», şi ţi le face – pregătim banii, pregătim toate. Lucrurile astea nu s-au făcut până acum la noi. România nu a putut să o facă. Doctorul care vine este şeful Asociaţiei Arşilor din Europa. S-a ocupat de răniţi de-ai noştri. Avem mai multe proiecte în comun. La întâlnirea cu Andre Rieu era acolo”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010.

Eugen Iancu nu a putut să precizeze numărul răniţilor care au nevoie şi acum de tratamente medicale.

”Mi-e greu să vă spun o cifră, pentru că, din păcate, unii dintre ei au renunţat la tratamente. S-au apucat de muncă, au încercat să îşi reia viaţa. S-ar putea ca la anul, unii dintre ei, care acum nu se mai ocupă, să vină să îşi dorească să îşi facă o operaţie estetică, ceva. Să zic acum că sunt 30 sau sunt 60 mi-e foarte greu. Aş spune că o medie de 50”, a mai declarat Iancu.

Colectiv GTG 3010 aduce în România specialiști în arsuri

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 a ținut să menționeze că asociaţia va aduce și specialişti care să înveţe kinetoterapeuţii din România cum să acţioneze asupra arsurilor.

Concertele caritabile dedicate răniţilor s-au desfăşurat în perioada 28 – 30 octombrie, la Berăria H din Bucureşti, în cadrul evenimentului #3010 Festival, organizat de Asociaţia Colectiv GTG 3010. Între artiştii care au cântat s-au numărat: Compact, Talisman, Coma, Kempes, Metrock, Anton, Krypton Unplugged, Truda, Altar, Awake, Trooper, W3 4R3 NUMB3R5, Costi Cămărăşan Band, Florin Chilian, Bulletproof, Fallen, Nexus, Hatemode, Gray Matters şi 7 Semne. Evenimentul a comemorat cele 64 de victime ale incendiului.

Pe 30 octombrie 2015, formaţia rock Goodbye to Gravity îşi lansa cel de-a doilea album, ”Mantras of War”, printr-un concert în Colectiv. În urma incendiului care a izbucnit în clubul bucureştean, şi-au pierdut viaţa patru dintre cei cinci membri ai trupei, alături de jurnalişti şi fani. În afara celor 64 de tineri decedaţi, peste 160 de oameni au fost răniţi în incendiu.