Home » Știri » Un mare complex energetic riscă să intre în faliment. A ieșit pentru a doua oară din insolvență

Un mare complex energetic riscă să intre în faliment. A ieșit pentru a doua oară din insolvență

Octavian Palade / 15.11.2016, 11:24
Un mare complex energetic riscă să intre în faliment. A ieșit pentru a doua oară din insolvență

Un important producător de energie se confruntă cu mari probleme financiare și riscă să intre în faliment, după ce a ieșit pentru a doua oară din insolvență.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) riscă să intre în faliment, dacă activitatea acestuia nu este gestionată în mod corespunzător în această perioadă, după ieşirea, pentru a doua oară, din insolvenţă, a declarat marţi secretarul de stat din Ministerul Energiei, Corina Popescu, citat de news.ro.

Compania producătoare de energie care se confruntă cu mari probleme financiare.

Secretarul de stat a precizat că, formal, pentru a intra în faliment, este nevoie mai întâi de intrarea în insolvenţă.

”Ca să intre în faliment, compania ar trebui să fie mai întâi în insolvenţă şi abia după aceea în faliment, în măsura în care sunt îndeplinite condiţiile şi un plan de reorganizare nu este aprobat, lucru pe care noi nu ni-l dorim. Sunt riscuri, dar eu sper să reuşim să le gestionăm”, a declarat Popescu, în timpul unei conferinţe pe teme energetice.

Oficialul a menționat că va exista un sprijin din partea statului în vederea salvării zonelor considerate viabile.

În acest sens, a fost trimisă o notificare către Comisia Europeană, pentru includerea în programul de închideri a încă două mine.

În același timp, ministerul lucrează la notificarea altor măsuri de ajutor, astfel încât să poată fi salvat o mare parte din CEH, respectiv, grupurile energetice viabile.

Ministerul Energiei a notificat Comisia Europeană că intenţionează să propună un ajutor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, astfel încât să asigure surse de finanţare pentru închiderea minelor Lonea şi Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara şi punerea în siguranţă a zonei, a transmis recent ministerul.

Ministerul Energiei nu arată despre ce sumă este vorba, însă precizează că, în acest moment, există un program de restructurare care „va trebui să fie reconsiderat în raport cu noile condiţii”, cu referire la ieşirea producătorului de energie din insolvenţă.

Drumul spre faliment: datorii de peste 1,4 miliarde lei

Potrivit tabelului de creanţe întocmit de administratorul judiciar, datoriile Complexului Energetic Hunedoara se ridică la 1,43 miliarde lei.

Complexul Energetic Hunedoara a ieşit din insolvenţă, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis săptămâna trecută să anuleze decizia Tribunalului Hunedoara, prin care, în luna iunie a acestui an, a fost deschisă procedura în acest sens. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.

Compania a precizat, într-un comunicat emis săptămâna trecută, că ieşirea din insolvenţă a societăţii nu se datorează îmbunătăţirii situaţiei economice şi financiare, lucru care va genera probleme majore în activitatea curentă.

CE Hunedoara a atras atenția că riscă executarea conturilor de către creditori, iar posibila oprire a activităţii societăţii va conduce implicit şi la sistarea furnizării agentului termic necesar încălzirii populaţiei.

Pe d altă parte, Ministerul Energiei a menționat că ieşirea din insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara nu reprezintă o situaţie favorabilă societăţii şi nu creează premisele unui proces facil de restructurare a companiei, însă obiectivul acţionarului majoritar rămâne acela de a restructura şi eficientiza societatea.

Sociatatea a intrat în insolvenţă, după ce Tribunalul Hunedoara a dispus, pe 23 iunie, deschiderea procedurii în acest sens, administrator judiciar provizoriu fiind desemnată Casa de Insolvenţă GMC. Decizia instanţei a fost executorie, dar nu definitivă, aceasta fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Alba Iulia.

La Complexul Energetic Hunedoara lucrează aproximativ de 6.000 de angajaţi la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.