Home » Știri » Concedieri la cea mai veche bancă din lume

Concedieri la cea mai veche bancă din lume

Octavian Palade / 25.10.2016, 11:48
Concedieri la cea mai veche bancă din lume

Concedieri la Banca Monte dei Paschi, care va trimite acasă 2.600 de angajați.

Concedieri la banca italiană Monte dei Paschi, care a decis să renunțe la 2.600 de angajaţi şi să închidă un sfert din sucursale, relatează Bloomberg, citat de news.ro. De asemenea, pentru îmbunătăţirea profitabilităţii, instituția bancară va vinde credite neperformante. Strategia este dictată de directorul general Marco Morelli, în încercarea de a atrage investitori care să ajute la crearea unui plan de redresare.

Cea mai veche bancă încă funcţională din lume, Monte dei Paschi a raportat marţi pierderi de 1,15 miliarde de euro pentru trimestrul al treilea, după ce a constituit provizioane mai mari pentru împrumuturile neperformante.

Monte dei Paschi și-a stabilit  ca obiectiv obţinerea unui profit anual de 978 de milioane de euro în 2018 şi de 1,1 miliarde de euro în 2019.

Obiectivul anterior preconiza un profit de 880 de milioane de euro în 2018.

Noul director al instituției bancare italiene, Marco Morelli, instalat în funcţie de doar şase săptămâni, încearcă să convingă acţionarii că banca poate să se redreseze prin reducerea creditelor neperformante cu 28 de miliarde de euro şi prin reorganizarea activităţilor. Obiectivul planului de redresare include atragerea din partea investitori a sumei de 5 miliarde de euro.

Banca Centrală Europeană aprecia în luna iulie, în urma unor teste de stres, că Monte dei Paschi este cea mai vulnerabilă instituţie financiară din Europa.

Acţiunile băncii italiene se aflau în urcare cu 2,6% marţi, la bursa din Milano, după ce în ziua anterioară au crescut cu până la 31%.

La tranzacțiile efectuate în ultima săptămână, titlurile Monte Paschi au avansat cu circa 58%, fapt care a dus la o limitare a pierderilor pe 2016 la 70%.

Cea mai veche bancă din lume se confruntă de mai mulți ani cu o criză fără precedent, ca urmare a achiziţiilor neinspirate, din cauza pierderilor provocate de tranzacţiile cu derivate, dar și drept consecință a nivelului ridicat de credite neperformante.

Din 2008 a cerut frecvente majorări de capital, cu scopul de a evita falimentul.