Home » Știri » Conflict între Sindicatul RomâniaFilm şi RADEF: Regia de Distribuţie a Filmului, acuzată de ilegalități

Conflict între Sindicatul RomâniaFilm şi RADEF: Regia de Distribuţie a Filmului, acuzată de ilegalități

Octavian Palade / 01.11.2016, 15:11
Conflict între Sindicatul RomâniaFilm şi RADEF: Regia de Distribuţie a Filmului, acuzată de ilegalități

Sindicatul RomâniaFilm și RADEF sunt în conflict deschis, ca urmare a acuzațiilor sindicaliștilor la adresa conducerii Regiei.

Conflict deschis între conducerea executivă a Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmului (RADEF) și Sindicatul Liber RomâniaFilm, pornit ca urmare a plângerii sindicaliștilor către premierul Dacian Cioloș și Ministerul Culturii.

Directorul RADEF, Adrian Mironescu, a transmis că va chema în instanţă Sindicatul Liber RomâniaFilm şi pe reprezentanţii săi legali,  ca urmare a declaraţiilor calomnioase apărute în presă, potrivit news.ro.

”Cei care au făcut afirmaţiile vor răspunde în instanţă. Fie vor demonstra cele spuse, dar nu au cum, pentru că nu au dreptate, fie vor plăti, dar lucrurile nu vor rămâne aşa. Nu am ajuns la vârsta asta ca numele meu să fie ţinta unor calomnii”, a spus Adrian Mironescu.

Într-o scrisoare postată luni pe site-ul Regiei, se aduc o serie de precizări referitoare la activitatea RADEF, ca răspuns la cele afirmate în urmă cu o săptămână de liderul de sindicat Maria Bikfalvi.

RADEF menționează că cinematograful Scala este în curs de restituire în natură către moştenitorii foştilor proprietari, ca urmare a Sentinţei Civile nr. 211/18.02.2009, pronunţate de Tribunalul Bucureşti. Astfel, Consiliul de Administraţie al Regiei a decis, prin H.C.A. nr. 19 din 19.11.2015, punerea în executare a acestei sentinţe, prin restituirea în natură.

În privința cinematografului Patria, directorul aminteşte că a fost închis în luna decembrie 2015, după intrarea în vigoare a Legii nr. 282/18.11.2015. Imobilul din Bulevardul Magheru nr. 12-14 este încadrat ca prezentând risc seismic de gradul I.

Referitor la situaţia economică despre care amintește Sindicatul Liber RomâniaFilm în scrisoarea deschisă transmisă în urmă cu o săptămână prim-ministrului şi Ministerului Culturii, conducerea RADEF răspunde că, din analiza încasărilor din cinematografe pe primele nouă luni ale anului 2015, comparativ cu primele luni ale anului 2016, se observă o creştere de 2,54 ori a încasărilor.

”A crescut de două ori şi numărul de spectatori în 2016, faţă de numărul de spectatori pe primele nouă luni ale anului 2015. La cele cinci cinematografe digitalizate, «Florin Piersic» Cluj, Patria Craiova, Dacia Piatra Neamţ, «Sergiu Nicolaescu» Tg. Jiu şi Arta Sibiu, a fost implementat un sistem electronic de emitere bilete, care permite monitorizarea online a încasărilor”, se arată în scrisoarea de răspuns a RADEF.

De asemenea, reprezentanții Regiei de Distribuție a Filmului spun că veniturile din chirii au crescut cu aproximativ 15%.

Conflict iscat din cauza banilor

”Considerăm că motivele care explică atitudinea doamnei Bikfalvi Zoltan Maria, liderul Sindicatului Liber RomâniaFilm, au legatură doar cu faptul că aceasta a beneficiat de nenumărate privilegii personale pe durata mandatului fostei conduceri a RADEF RomâniaFilm”, acuză conducerea RADEF.

Un posibil motiv de conflict, potrivit lui Adrian Mironescu, este că managementul unor cinematografe digitalizate pe banii Regiei a fost cedat până la sfârşitul lunii decembrie 2015 către o firmă necunoscută cu activitate în domeniul cinematografiei, S.C. Marcom Fantastic S.R.L., ce aparţine ginerelui Mariei Bikfalvi. Directorul RADEF acuză că soţul liderului sindical este cel care administra firma.

”În momentul de faţă, S.C. Marcom Fantastic S.R.L. difuzează film în 6 locaţii din ţară, puse la dispoziţie de firme private sau autorităţi locale, fiind un concurent al RADEF RomaniaFilm”, se mai precizează în scrisoare.

Directorul RADEF s-a referit și la activitatea Mariei Bikfalvi în calitate de administrator al cinematografului Patria, funcţie pe care a ocupat-o până în luna decembrie 2015: ”În anul 2015, cinematograful Patria a încasat din activitatea de exploatare a filmelor suma de 37.955 de lei, iar din alte activităţi (în special din închirierea sălii pentru evenimente culturale) s-a încasat suma de 131.930 de lei. Având în vedere cheltuielile, care s-au ridicat la suma de 417.440 de lei, a rezultat o pierdere de 247.555 de lei”.

Mironescu mai susține că în raportul de control nr. 6183 din 12 decembrie 2014 al Curţii de Conturi a României sunt consemnate o serie de abateri şi ilegalităţi săvârşite la cinematograful Patria din Bucureşti, pe tot timpul cât Maria Bikfalvi era administrator, fapte care au dus la prejudicierea RADEF RomâniaFilm prin neîncasarea chiriilor aferente unor evenimente.