Home » Știri » Controlul imigrației, mai important decât accesul pe piața unică. Britanicii se tem de străini

Controlul imigrației, mai important decât accesul pe piața unică. Britanicii se tem de străini

Octavian Palade / 25.10.2016, 10:37
Controlul imigrației, mai important decât accesul pe piața unică. Britanicii se tem de străini

Controlul imigrației este mai important pentru britanici decât accesul pe piața unică. Locuitorii Regatului unit vor ca imigrația să fie mai bine monitorizată de autorități. 

Controlul imigrației este văzut ca o prioritate, în comparație cu accesul pe piața unică, arată un sondaj publicat marţi. Sondajul reprezintă o nouă dovadă că strategia premierului Theresa May este în concordanţă cu atmosfera din ţară, potrivit site-ului economic Bloomberg, citat de news.ro.

Peste jumătate din populația adultă a Marii Britanii este de părere că afluxul de imigranți este mai îngrijorător decât pierderea relațiilor comerciale cu statele UE, arată studiul sociologic.

58% din respondenţi au afirmat că apreciază modul în care premierul britanic duce negocierile cu Uniunea Europeană, în timp ce doar un sfert și-au exprimat dezacordul.

Planul prim-ministrului Regatului Unit de a face o prioritate  din controlul imigraţiei, în detrimentul accesului la piaţa unică, în perioada negocierilor pentru Brexit, este clar reflectat de rezultatul sondajului amintit.

City of London, centrul economic al Marii Britanii, și-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la perspectiva pierderii privilegiilor pentru serviciile financiare, iar restul ţării are temeri din cauza numărului tot mai mare de lucrători veniți din străinătate, care duce la lipsa de locuri de muncă pentru englezi, dar şi la salarii mai mici.

Unul dintre principalele motive ale rezultatului referendumului organizat la sfârșitul lunii iunie l-a constituit nivelul migraţiei, guvernul fiind decis să reducă numărul lucrătorilor străini.

Pe de altă parte, Tehersa May este mai interesată să respecte votul majorităţii decât să protejeze interesele lumii bancare, cu atât mai mult cu cât în Marea Britanie sunt programate alegeri parlamentare.

Nici scăderea dramatică a lirei sterline, care s-a depreciat cu 18% de la referendum, nu pare să fi afectat decizia britanicilor de a ieşi din UE.

În cazul în care s-ar organiza un nou referendum cu aceeași întrebare, 47% din respondenţi ar fi în favoarea părăsirii UE, iar 46% ar dori ca Marea Britanie să rămână în cadrul comunității europene. 7% din respondenți nu au avut nicio părere.

Cu toate acestea, nu toate cercetările sociologice sunt în favoarea politicii premierului May.

Un sondaj publicat săptămâna trecută a reliefat că majoritatea persoanelor intervievate preferă accesul la piaţa unică în locul limitării imigraţiei.

Ambele cercetări duc însă spre aceeași concluzie: britanicii rămân divizați.