Home » Știri » Creditele în lei nu mai sunt la mare căutare

Creditele în lei nu mai sunt la mare căutare

Octavian Palade / 25.10.2016, 12:26
Creditele în lei nu mai sunt la mare căutare

Creditele în lei oferite populaţiei de către bănci au crescut, în schimb, în septembrie, cu 1,8% faţă de luna trecută, până la 63,6 miliarde lei (echivalent cu 14,3 miliarde euro).

Ritmul anual de creştere a scăzut la 27,7%, de la 28,2% în august, ca urmare a tendinței din ultimele luni, scrie într-un raport al Băncii Naţionale a României (BNR), citat de news.ro.

 

Astfel, creditele acordate de către bănci populaţiei şi firmelor, în lei şi în valută, au crescut în septembrie cu 0,7% faţă de august, după un declin de trei luni, şi au avansat cu 1,2% comparativ cu a noua lună din 2015, până la 216,85 miliarde lei (48,7 miliarde euro).

Avansul creditării a fost determinat, şi în luna septembrie, integral de componenta în lei, în condiţiile în care împrumuturile în valută au continuat să scadă rapid.

„Creditul în lei s-a majorat cu 1,3 la sută (1,4 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 0,1 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 8 milioane euro)”, anunță BNR.

Creditele în lei acordate populaţiei au crescut în septembrie cu 1,8% faţă de luna precedentă, până la 63,6 miliarde lei, în timp ce acelea acordate firmelor au crescut cu 0,7% în acelaşi interval, până la 58,3 miliarde lei.

În ceea ce privește creditarea în valută, împrumuturile acordate populaţiei s-au contractat cu 1,2% în septembrie faţă de august, până la echivalentul în lei a 47,8 miliarde, iar creditele în valută acordate companiilor au urcat cu 1,1%, până la echivalentul a 47,2 miliarde lei.

La finele lunii septembrie, în urma evoluţiei, valoarea creditelor în lei a ajuns la 56,2% din valoarea totală a creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor, iar creditele în valută nu mai reprezintă decât 43,8%.