Home » Știri » Cristalul care poate tranforma căldura, lumina și presiunea în energie electrică

Cristalul care poate tranforma căldura, lumina și presiunea în energie electrică

Sebastian Rotaru / 15.02.2017, 09:40
Cristalul care poate tranforma căldura, lumina și presiunea în energie electrică

Cercetătorii de la Universitatea Oulu din Finlanda au descoperit un nou material capabil să transforme diferite tipuri de energie în electricitate.

Materialul este un fel de cristal perovskite, un material dintr-o familie deja cunoscută prin faptul că poate transforma mai multe tipuri de energie în electricitate. Acest nou material, cunoscut sub denumirea de KBNNO (nume dat pe baza formulei chimice), poate converti căldura, lumina vizibilă și schimbările de presiune în energie electrică. Materialul este organizat în dipoli, mici busole, iar când are loc o schimbare fizică, dipolii nu mai sunt aliniați și creează curent, scrie iflscience.com.

Studiul a fost publicat în Applied Physics Letters și este o continuare a studiilor anterioare care arată că acest KBNNO convertește lumina vizibilă, deși acest lucru a fost testat doar la temperaturi de câteva sute de grade pe minus. Noul studiu a fost efectuat la temperatura camerei, iar cercetătorii au vrut să vadă dacă materialul poate tranforma lumina vizibișă în electricitate. De altfel, au urmărit și cum se comportă materialul sub presiune și când temperatura se schimbă, iar acesta a fost momentul în care toate proprietățile au fost evaluate în același timp.

Datele au arătat că materialul poate folosi toate aceste schimbări pentru a produce electricitate, dar nu este la fel de bun ca niște cristale specifice care sunt mai specializate.

„Este posibil ca toate aceste proprietăți să fie transformate într-un punct maxim”, a declarat autorul studiului, Yang Bai.

Un material ca acesta are mai multe aplicații în industrie, incusiv capacitatea de a încărca dispozitivele cu surse din mediu, fără a fi nevoie de a le conecta la o sursă alternativă.

„Acest lucru va împinge dezvoltarea internetului și a orașelor inteligente, iar senzorii și dispozitivele care consumă energie, pot avea o energie durabilă”, a adăugat acesta.

Cercetătorii vor să facă anul viitor un prototip, iar în cazul în care pot descoperi un cristal potrivit, comercializarea acestuia va fi doar la un pas distanță.