Home » Știri » Criză de forță de muncă în industria turismului: Hotelurile funcţionează doar cu 70% din personal

Criză de forță de muncă în industria turismului: Hotelurile funcţionează doar cu 70% din personal

Octavian Palade / 27.10.2016, 17:08
Criză de forță de muncă în industria turismului: Hotelurile funcţionează doar cu 70% din personal

Criză de forță de muncă în turismul românesc. Federaţia Patronatelor din Turism atrage atenția că industria hotelieră nu dispune de suficiente resurse uname.

Criză de forță de muncă în industria turismului, cu asta susține că se confruntă Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), potrivit news.ro.

Patronatele din turism atrag atenția că unităţile de cazare funcţionează cu doar 70 la sută din necesarul de personal și dau vina, pentru acest fapt, pe o legislaţie a muncii învechită şi sindicalizată.

“Industria românească a turismului trece printr-o lipsă acută de forță de muncă, hotelurile funcţionând doar cu 70 la sută din necesarul de personal, pe fondul unei legislaţii a muncii învechite şi sindicalizate, potrivit unei analize a CSTHR (Comitetul Sectorial Turism, Hoteluri şi Restaurante) – instituţie publică de dialog social, unde Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc deţine preşedinţia”, scrie FPTR într-un comunicat.

Potrivit aceluiași comunicat, criza de personal din industria hotelieră s-a agravat în ultimii ani din cauză că mai puţin de jumătate dintre angajaţi sunt calificaţi.

“Industria ospitalităţii din România s-a adâncit în ultimii ani într-o gravă criză de resurse umane, hotelierii reuşind să găsească cu greu personal apt sau dornic să lucreze în domeniul turismului, şi cu atât mai puţin calificat. Hotelurile din România funcţionează acum doar cu 70 la sută din necesarul de personal, dar în realitate mai puţin de jumătate dintre angajaţi sunt cu adevărat calificaţi, restul putând fi consideraţi simpli posesori de diplome”, se mai arată în comunicat.

Prim-vicepreşedintele executiv al FPTR, Dragoş Răducan, se plânge că angajaţii din turism sunt formaţi de ”SRL-uri”, care doar eliberează diplome, în loc să formeze profesionişti.

“Formarea profesională continuă a angajaţilor din turism este realizată, în ultimii ani, de sute de SRL-uri care nu au capacitatea de a forma profesionişti, ci doar eliberează diplome pe bandă rulantă, pentru a putea justifica irosirea unor sume semnificative de bani din fonduri europene”, a declarat reprezentantul FPTR.