Home » Știri » CSM sesizează Inspecția Judiciară față de declarațiile lui Tăriceanu

CSM sesizează Inspecția Judiciară față de declarațiile lui Tăriceanu

George Stanciu / 17.10.2016, 15:25
CSM sesizează Inspecția Judiciară față de declarațiile lui Tăriceanu

Mircea Aron, preşedintele CSM, a sesizat Inspecţia Judiciară vizavi de apelul adresat de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, parlamentarilor, de a nu mai da aviz favorabil niciunei cereri a DNA pentru ridicarea imunității.

Ulterior acestei acțiuni, CSM a publicat un comunicat în care anunță oficial sesizarea făcută Inspecţiei Judicare, ce trebuie să verifice dacă afirmaţiile asumate instituţional de Tăriceanu, dar şi dezbaterea mediatică rezultată au adus atingere independenței justiţiei.

„Având în vedere solicitarea publică conţinută în documentul intitulat „Apel către parlamentari”, publicat pe pagina oficială de internet a Senatului României, la data de 16 octombrie a.c., sub semnătura preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, precum şi mesajele promovate în cadrul unor serii de apariţii mediatice recente, prin care domnia sa reia apelul „către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA”, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării cu celeritate a verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmaţiile asumate instituţional de preşedintele Senatului României şi dezbaterea mediatică subsecventă a acestora, a fost adusă atingere independenţei justiţiei în ansamblul său”, transmite CSM în comunicatul său de presă, preluat de news.ro.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut apel la parlamentari să nu mai voteze nicio cerere DNA de ridicare a imunităţii, până la finalul actualei legislaturi.

”Este binecunoscută poziţia mea potrivit căreia DNA nu mai slujeşte de mult Justiţia, ci, în spatele paravanului luptei necesare şi legitime cu corupţia, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituţii. Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle şi trâmbiţe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanţe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care şi-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidaţi nedoriţi şi incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare”, transmite președintele Senatului, într-un ”apel către parlamentari” ce a apărut şi pe site-ul Senatului.

El afirmă că întâmplări vechi, petrecute acum 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin de-abia acum în atenţia Direcției Naționale Anticorupție, coincidență, cu doar 2 luni înainte de alegerile parlamentare.

Ulterior, el a afirmat că scopul „apelului” făcut către parlamentari „nu a fost de a face valuri, ci de a atrage atenţia la modul foarte serios că Parlamentul, de o buna bucată de vreme, este o ţintă de discreditare”, DNA fixându-şi ca scop „anchetarea cu exclusivitate a membrilor Parlamentului”.