Home » Știri » Cum a ajuns să arate plaja din Mamaia după ce a fost mărită de autorități

Cum a ajuns să arate plaja din Mamaia după ce a fost mărită de autorități

Alexandru Cazacu / 12.04.2021, 11:24

Autoritățile au decis ca stațiunea Mamaia să se mărească cu 53 de hectare de plajă, pe porțiunea dintre Hotelul Sulina și Arena Regia din Năvodari. Se pare că noul sector de plajă din nu va fi concesionat agenților economici.

Cum a ajuns să arate plaja din Mamaia după ce a fost mărită

Sectorul de plajă care se reabilitează cu fonduri europene, nu va fi concesionat agenților economici. Potrivit reprezentanților administratorului plajelor, orice turist va putea face plajă aici fără să achite taxa de șezlong. Cu toate acestea, pe această porțiune nu se vor putea amenaja beach-baruri.

Lucrările de stopare a eroziunii costiere au început în luna noiembrie 2020, fiind executate de Royal Boskalis Westminster. Proiectul de stopare a eroziunii a început în anul 2015 și a cuprins mai multe sectoare de plajă din Mamaia și Constanța. În cadrul proiectului de lărgire a plajelor litorale, în Mamaia vor fi plantați copaci la marginea nisipului, așa cum erau și în urmă cu 40 de ani, cu rol de stopare a eroziunii costiere. Se acționează pe o lungime de șapte kilometri, plaja urmând să fie mai lată cu 100 de metri, potrivit adevarul.ro.

Extinderea plajelor ar putea fi întârziată

Extinderea plajelor din stațiunea Mamaia ar putea fi întârziată, deoarece în zona din largul mării de unde se extrăgea nisipul nu mai poate fi explorată. Potrivit procurorilor DNA, în această zonă din adâncuri au fost descoperite fragmente cu potențial arheologic.

Pe 17 februarie, Direcția Hidrografică Maritimă a trimis o informare către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral prin care cere întreruperea navigației pe un anumit perimetru din largul mării. Mai exact, este vorba despre navele firmei care reabilitează plaja din Mamaia. Așadar, cei de la Apele Române au fost nevoiți să extragă nisip din alte zone nerestricționate.

”Operațiunea este puțin îngreunată datorită zonei, destul de îngustă, de operare şi extragere a nisipului. Suntem în analiză pentru identificarea împreună cu antreprenorul a unor soluții pentru continuarea proiectului. Nu putem să estimăm cam care vor fi întârzierile de grafic”, a spus Adrian Chera, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, potrivit digi24.ro.

Cum a ajuns să arate plaja din Mamaia după ce a fost extinsă
Cum a ajuns să arate plaja din Mamaia după ce a fost extinsă

Zona trebuie conservată

În luna februarie, DNA a informat Direcția Județeană de Cultură că această zonă trebuie conservată. Se pare că perimetrul a fost verificat în 2017 de către arheologii Muzeului de Istorie din Constanța, care au trimis un raport către Ministerul Culturii. Deși arheologii susțin că nu au fost identificate elemente care să arate prezența unor artefacte antice, procurorii DNA sunt de altă părere.

”Au acoperit întreg perimetrul aflat în discuție acuma. În urma acestor scanări și a verificărilor la fața locului, adică prin scufundare și filmare și fotografiere, nu au fost identificate elemente care să facă susceptibilă zona de prezența a unor artefacte antice”, a spus arheologul Cătălin Dobrinescu.

”Ceea ce știm este dintr-o adresă pe care-am primit-o de la Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Constanta, care ne spun despre existența unor fragmente lemnoase ce ar putea face parte dintr-o epavă”, a declarat Magdalena Tiță, directorul Direcției Județene de Cultură Constanța.