Home » Știri » Cum îi încurajezi pe copii să poarte mască astfel încât să nu le fie teamă. 4 sfaturi utile pentru părinți

Cum îi încurajezi pe copii să poarte mască astfel încât să nu le fie teamă. 4 sfaturi utile pentru părinți

Ileana Mladinoiu / 02.11.2020, 12:44
Cum îi încurajezi pe copii să poarte mască astfel încât să nu le fie teamă. 4 sfaturi utile pentru părinți

Purtarea măstii pe față pare acum să fie înțeleasă de majoritatea adulților, mai ales că face parte dintre regulile impuse în perioada pandemiei. Dar copiii? Mai puțin susceptibili de a contracta virusul SARS-CoV-2 și de a-l transmite, sunt totuși obligați, cei care au 5 ani, să poarte masca facială. Este o realitate cu care copiii se obișnuiesc treptat, de aceea trebuie să le explicați corect noua regulă. Majoritatea nu se pot simți confortabil cu acest nou accesoriu.

Cum îi ajutați pe copii să se obișnuiască cu masca

Pentru a nu avea acel sentiment de sufocare întâlnit și la maturi, este recomandat ca părinții să-i încurajeze să poarte acasă accesoriul, învățându-i să-l pună pe gură și nas și apoi să-l scoată.

Mai important să facă acest lucru, deoarece îi vor învăța pe copii să-și depășească  frica. Psihologii merg pe ideea că un copil care refuză să pună masca trebuie întrebat  care sunt temerile sale. Unii vor comunica, pentru alții va fi mai complicat.

Într-adevăr, pot exista diferite temeri, cele de a nu putea respira sau de a se sufoca. Este esențial ca părinții să liniștească copilul, folosindu-se de supereroii la care ei fac adesea referire că poartă măști. Arătând că aceste personaje au una, copilul poate fi încurajat să le imite.

Părinții se pot folosi de joacă pentru a-și încuraja copiii să poarte mască
Părinții se pot folosi de joacă pentru a-și încuraja copiii să poarte mască

Pentru cei mai mici, este, de asemenea, posibil să folosiți joaca. Pentru a-l face să înțeleagă că astăzi este bine să poarte o mască, el poate exersa punerea ei  pe păpuși sau pe un animăluț preferat.

Decorați masca

Cu scopul de a o integra în viața lor de zi cu zi, părinții o pot purta în fața lor. De asemenea, o pot transforma într-o activitate manuală, punându-i să o decoreze. În acest fel, masca intră în rutina lor și ei vor simți că acest accesoriu este cu adevărat al lor.

Ce măști sunt bune și cum îi ajutați pe copii să pună corect masca facială

Mai întâi, puneți-i să se spele pe mâini, apoi asigura-ți-vă că ating masca doar de benzile laterale din elastic, atunci cand o pun sau când o scot. Puteți cumpăra o mască chirurgicală simplă pentru copiii dvs. sau puteți confecționa  un model dintr-o țesătură. Masca trebuie să fie realizată din două până la trei straturi de material respirabil, care să nu absoarbă umezeala și să fie lavabil la 60 de grade. De exemplu, bumbacul este materialul ideal.

Cum spălați masca de gură

Când copiii se întorc acasă de la școală și au purtat măștile aproximativ opt ore, puneți-le imediat în mașina de spălat (nu cele chirurgicale). Adăugați detergent și alegeți un program de cel puțin o jumătate de oră la 60 de grade C (măștile pot fi spălate cu restul rufelor). O altă opțiune este să  fierbeți măștile timp de cinci minute într-o oală pe care nu o veți folosi pentru gătit.

Atenție! Călcarea măștilor nu va ajuta la eliminarea virușilor. După ce le-ați scos din mașina de spălat, nu mai atingeți măștile, puneți-le într-o săculeț de pânză închis, pe care să îl puteți spăla și pe el.

Sigur, copiii vor avea nevoie de un model mai mic de mască decât cel destinat adulților, dar este foarte important ca masca să acopere nasul, gura și bărbia acestuia.