Home » Știri » Cumințenia Pământului: Cioloș, denunțat la DNA de PRU

Cumințenia Pământului: Cioloș, denunțat la DNA de PRU

Octavian Palade / 28.10.2016, 09:28
Cumințenia Pământului: Cioloș, denunțat la DNA de PRU

Cumințenia Pământului a devenit motiv de denunț la DNA. Liderul Partidului România Unită face plângere împotriva premierului.

Cumințenia Pământului, celebra sculptură a lui Constantin Brâncuși, stârnește în continuare controverse.

Partidul România Unită îl acuză pe premierul Dacian Cioloș de abuz în serviciu și înșelăciune, în legătură cu achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia pământului”, potrivit news.ro.

„Am venit să depunem un denunţ penal în numele Partidului România Unită împotriva premierului Dacian Julien Cioloş pentru infracţiunea de abuz în serviciu, înşelăciune, în speţa numită Cuminţenia Pământului. Ştim că au fost nişte evaluări, făcute de experţi. Au spus prima dată 800.000, apoi 1.200.000, două milioane, trei milioane, ultima evaluare a fost cinci milioane (de euro, n.r.). Iată că Guvernul Cioloş a cheltuit 11 milioane de euro din banii românilor pentru o operă de artă care oricum era în patrimoniul naţional şi nu putea fi scoasă din ţară”, a spus Bogdan Diaconu, preşedintele PRU, înainte de a intra în sediul DNA.

Deputatul Sebastian Ghiţă, membru PRU, a susţinut la rândul său că achiziţionarea operei ”Cuminţenia pământului” din bani publici, cu cinci sau cu 11 milioane de euro, ”poate fi startul unui nou ANRP”.

”Aşa cum am văzut jefuirea românilor cu Fondul Proprietatea şi cu retrocedarea clădirilor şi terenurilor, aşa ne vom trezi şi cu retrocedări, cumpărări de opere de artă la preţuri supraevaluate, ori asta noi nu prea ne permitem cu banii pe care îi avem în România”, a declarat Sebastian Ghiţă.

Guvernul a anunţat, pe 12 octombrie, că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi cumpărată de statul român şi că va fi expusă la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

Ulterior, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a declarat că opera va fi mutată la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), transferul acesteia de la Muzeul Băncii Naţionale urmând să fie efectuat până la finele lunii octombrie.

Executivul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi cumpărate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Sculptura “Cumințenia Pământului“ a fost realizată în 1907 şi expusă pentru prima dată la Bucureşti în 1910. Opera a fost evaluată, în luna septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.