Home » Știri » Dacian Cioloș a reacționat în urma protestelor de duminică seara

Dacian Cioloș a reacționat în urma protestelor de duminică seara

Sebastian Rotaru / 23.01.2017, 09:27
Dacian Cioloș a reacționat în urma protestelor de duminică seara

Fostul premier Dacian Cioloș a reacționat, pe Facebook, în urma protestelor de duminică seara din București și alte orașe din țară, precizând că oamenii „nu au fost aduși cu autocarele”.

„Oamenii care au ieșit în stradă în această seară nu au fost aduși cu autocarele, nu au fost cumpărați cu promisiuni și iluzii.
Există mijloace de transport mult mai încăpătoare și resorturi mult mai puternice: Se numesc idealuri. Sunt individuale, dar se trezesc colectiv”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

La protest a participat și președintele Klaus Iohannis, care a stat aproximativ un sfert de oră în mijlocul manifestanţilor şi a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

”O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi”, a spus președintele

Protestele de duminică seară vin ca urmare a unei Ordonanțe de Urgență, propusă de Guvernul Grindeanu, care vrea o lege a grațierii și amnistiei.

Potrivit legii, ar beneficia de grațiere cei cu pedepse de până la 5 ani, femeile gravide vor executa jumătate din condamnare,  cei care au în întreţinere copii sub cinci ani, cei cu vârste de peste 60 de ani, precum şi cei cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Nu beneficiază de prevederile acesteia cei care au comis infracţiuni contra siguranţei statului, infracţiuni de omor, vătămare corporală gravă, lipsire de libertate, violare de domiciliu, şantaj, viol, acte de pedofilie, corupţie sexuală, incest, furt şi tâlhărie, ultraj, tortură, acte de represiune nedreaptă, evadare, neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea defectuoasă, falsificarea de monedă, luare şi dare de mită, trafic de influenţă, nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri, rele tratamente aplicate minorului, trafic de stupefiante, falsificarea de alimente, proxenetism, sclavie, trafic de persoane, trafic de minori, pornografie infantilă, fraudele comise prin sistem informatic şi de plată electronic, divulgarea informaţiilor secrete de stat, cercetarea abuzivă.