Home » Știri » Miliardarul Dan Adamescu rămâne în penitenciar. „Nu a dat dovezi de îndreptare”

Miliardarul Dan Adamescu rămâne în penitenciar. „Nu a dat dovezi de îndreptare”

Octavian Palade / 24.11.2016, 09:53
Miliardarul Dan Adamescu rămâne în penitenciar. „Nu a dat dovezi de îndreptare”

Omul de afaceri Dan Adamescu rămâne în penitenciar. Acesta mai poate cere eliberarea condiţionată în luna februarie 2017.

Dan Adamescu rămâne în penitenciar, conform hotărârii Judecătoriei Sectorului 4, care i-a respins cererea de eliberare condiţionată şi a stabilit că poate face o nouă solicitare în luna februarie 2017, relatează news.ro. Decizia nu este definitivă.

„Respinge cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Adamescu Grigore Dan, în prezent deţinut în Penitenciarul Bucureşti Jilava, ca neîntemeiată. În temeiul art. 587 alin. 2 C.pr.pen., fixează termen de reînterare a cererii la data de 19.02.2017”, se arată în hotărârea magistraților de la Judecătoria Sectorului 4.

Adamescu poate contesta decizia la Tribunalul Bucureşti, care va hotărî definitiv dacă omul de afaceri va fi eliberat condiţionat sau va rămâne în penitenciar.

Cererea acestuia de eliberare condiţionată, înregistrată pe 25 octombrie la Judecătoria Sectorului 4, a fost judecată miercuri în lipsa omului de afaceri.

Dan Adamescu a cerut Judecătoriei Sectorului 4 eliberarea condiţionată, motivând că a executat mai mult de o treime din pedeapsa de patru ani şi patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale şi că este internat în spital de mai mult timp.

Pe de altă parte, comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Jilava a menționat că Dan Adamescu nu a dat dovezi de îndreptare şi a recomandat ca acesta să revină cu o cerere de eliberare după patru luni. Drept răspuns, apărătorul omului de afaceri a susţinut că acesta este din septembrie internat în spitale, pentru că este într-o situaţie medicală „extrem de gravă”, iar în aceste condiţii nu ar putea aduce „dovezi de îndreptare”.

Dan Adamescu, cercetat și pentru falimentarea Astra Asigurări

Avocatul a mai spus că Dan Adamescu este torturat fizic şi psihic în Penitenciarul Jilava, se află în regim de executare semideschis şi nu are acces la telefon. Apărătorul a adăugat că Adamescu a avut o conduită impecabilă, a participat la şedinţele de consiliere psihologică, nu a fost sancţionat, însă nici recompensat, şi a achitat cheltuielile de judecată.

Procurorul prezent la şedinţa de judecată din partea DNA  a cerut instanţei să respingă cererea lui Adamescu, precizând că acesta nu este în imposibilitate de a executa pedeapsa, omul de afaceri fiind internat într-un spital privat pentru a se opera la un genunchi, nu din cauza altor afecţiuni.

Judecătorul a menționat că este de acord cu ce a spus comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Jilava, anume că Dan Adamescu nu a dat dovezi de îndreptare, şi că acesta ar putea să revină cu o cerere de eliberare după patru luni.

Dan Adamescu a fost internat sub pază, în jurul datei de 10 septembrie, într-un spital civil, afirma Cristian Micu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, unde execută pedeapsa, în regim semideschis, omul de afaceri condamnat pentru mituirea unor judecători.

Potrivit unor surse medicale, Adamescu a fost internat pentru investigaţii în vederea unei operaţii la genunchi, în urma căreia ar urma să i se monteze o proteză.

Omul de afaceri utilizează de mai mult timp un fotoliu rulant pentru a se deplasa, iar în timpul judecării dosarului său, a mers de mai multe ori la o clinică de ortopedie.

Dan Adamescu execută, de pe 27 mai, pedeapsa de patru ani şi patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale.

 

Miliardarul mai este cercetat într-un dosar privind falimentarea Astra Asigurări, în care este acuzat de abuz în serviciu, spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu. Faptele de care este acuzat ar fi fost produse din funcţiile de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA şi administrator în fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA şi SC Epsilon Estate Provider SRL.