Home » Știri » Declarații bombă: „Obama finanțează terorismul”. Americanii au dat sute de milioane de dolari Iranului

Declarații bombă: „Obama finanțează terorismul”. Americanii au dat sute de milioane de dolari Iranului

Redactia Știri / 19.08.2016, 10:26
Declarații bombă: „Obama finanțează terorismul”. Americanii au dat sute de milioane de dolari Iranului

Statele Unite a plătit Iranului 400 de milioane de dolari, susține John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american. 

Suma ar fi fost trimisă în Iran prin intermediul unui avion special, în luna ianuarie a acestui an. Pe lângă bani, guvernul SUA a fost de acord și cu eliberarea a șapte deținuți iranieni

Pentru ce ar fi dat americanii atâția bani? Pentru eliberarea a cinci cetățeni americani.

Schimbul de deţinuţi a avut loc după ce Statele Unite au ridicat sancţiunile impuse Iranului în cadrul unui acord istoric în dosarul nuclear.

Momentul în care au avut loc cele două incidente a provocat critici dure din partea republicanilor, care au acuzat administraţia Obama de un schimb dezavantajos, potrivit News.ro.

Senatorul Mark Kirk din Illinois, preşedintele Subcomisiei pentru securitate naţională bancară din cadrul Camerei superioare a Congresului, cere audieri pe această temă.

Acestea, a apreciat el, sunt „singura modalitate ca poporul american să afle dacă taxele sale au fost trimise direct Corpului Gardienilor Publici terorist islamic”.

Preşedintele Partidului republican Reince Priebus a trimis un comunicat ABC News cu privire la aceste dezvăluiri.

„A venit vremea ca Casa Albă a lui Obama să renunţe la şaradă şi să recunoască faptul că a plătit răscumpărare 400 de milioane de dolari principalului stat din lume care sponsorizează terorismul”, afirmă Priebus.

Însă Casa Albă a respins acuzaţii potrivit cărora americanii ar fi plătit o răscumpărare pentru eliberarea acestor deţinuţi, subliniind că banii provin dintr-un diferend mai vechi cu Teheranul, de dinainte de Revoluţia islamică din 1979.

„Am putut să închidem multiple chestiuni diplomatice în doar 24 de ore”, a declarat Kirby pentru presă. „Am folosit în mod intenţionat, ca pârghie, acel moment”, a adăugat el.

Kirby a făcut aceste declaraţii după ce The Wall Street Journal (WSJ) a scris că plata a depins de plecarea din Iran a avionului cu deţinuţi.

Potrivit ziarului, oficiali americani ar fi permis ca un avion în care se aflau banii să decoleze de la Geneva către Iran doar după ce un avion aparţinând Forţelor aeriene eleveţine, cu trei dintre cetăţenii americani la bord, a părăsit Teheranul.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane a reafirmat declaraţiile Casei Albe, potrivit cărora plata a reprezentat o parte din cele 1,7 miliarde de dolari datorate Iranului de către Statele Unite pentru un contract de echipamente militare cu şahul susţinut de americani din anii ’70.

Aceste echipamente nu au fost livrate vreodată, înainte de îndepărtarea şahului de la putere, în 1979.

Preşedintele Barack Obama a fost de acord să restituie cele 400 de milioane de dolari, cu o dobândă de trei miliarde de dolari.

Kirby a precizat că Washingtonul era îngrijorat că Teheranul ar fi putut să dea înapoi în privinţa schimbului de deţinuţi şi de aceea a aşteptat să efectueze plata.

„Ar fi fost o nebunie, imprudent şi iresponsabil să nu încercăm să folosim un efect de pârghie maxim”, a declarat el, potrivit ABC News.