Home » Știri » Deficitul de cont curent al României, creștere de peste, 2,6 miliarde euro

Deficitul de cont curent al României, creștere de peste, 2,6 miliarde euro

Octavian Palade / 14.11.2016, 14:14
Deficitul de cont curent al României, creștere de peste, 2,6 miliarde euro

Deficitul de cont curent al României a crescut la 2,66 miliarde euro după primele nouă luni, transmite Banca Națională a României.

Deficitul de cont curent s-a înrăutăţit în luna septembrie, după o revenire în perioada verii, înregistrând după primele nouă luni o creştere de două ori şi jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 2,66 miliarde euro, în special ca urmare a creşterii puternice a dividendelor repatriate de firmele străine, relatează news.ro.

Spre comparație, în luna septembrie 2015, deficitul de cont curent era de 1,1 miliarde euro, potrivit datelor revizuite ale BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state.

Principala componentă care contribuie la deficitul de cont curent este comerţul exterior, puternic deficitar.

Statisticile oficiale transmise în această săptămână arată că deficitul comercial (FOB/CIF) din primele nouă luni a fost de 6,93 miliarde euro, mai mare cu 25,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Drept consecință, balanţa bunurilor, care intră în contul curent al balanţei de plăţi, şi-a accelerat deteriorarea în acest an.

Astfel, deficitul comercial din componenţa contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 27,2% în primele nouă luni ale acestui an, până la 6,4 miliarde euro, faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Diferenţa între datele FOB/CIF şi FOB/FOB  este în principal costul transportului.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini, a înregistrat un deficit de 3,8 miliarde euro în primele nouă luni, în creştere cu 28,5% faţă de perioada ianuarie – septembrie 2015. Valoarea a crescut cu 1 miliard de euro doar în luna septembrie.

Pe de altă parte, balanţa serviciilor şi-a majorat excedentul cu 12,7%, la 5,66 miliarde euro în perioada ianuarie-septembrie 2016.

Balanţa veniturilor secundare, în care intră şi fondurile europene încasate de România, a ajuns la un excedent de 1,88 miliarde euro, cu 0,6% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creșterea deficitului de cont curent continuă tendinţa de anul trecut, când deficitul extern al României a crescut de două ori şi jumătate faţă de nivelul din 2014, până la 1,83 miliarde de euro.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP), instituția pe care îşi bazează guvernul proiecţiile bugetare, estimează pentru acest an un deficit de cont curent de 3,75 miliarde euro, nivel dublu faţă de cel înregistrat în 2015.