Home » Știri » Președintele american: cât îi costă pe americani deplasările anuale ale acestuia [VIDEO]

Președintele american: cât îi costă pe americani deplasările anuale ale acestuia [VIDEO]

Sebastian Rotaru / 16.02.2017, 15:56
Președintele american: cât îi costă pe americani deplasările anuale ale acestuia [VIDEO]

Printre coloane oficiale, avioane, elicoptere și servicii de securitate, deplasările pe care le face președintele american reprezintă un efort incredibil de complex și de bine orchestrat.

În video-ul de mai jos este detaliată logistica și cât îi costă pe plătitorii de taxe aceste deplasări pe care președintele american le face, iar toate rezultatele sunt extrem de descurajatoare, informează jalopnik.com.

Videoclipul a fost produs de Wendover Productions și pătrunde în detalii despre cât de implicat și complex este regimentul care se ocupă de călătoriile președintelui. Nu este vorba doar despre coloana oficială care, apropo, are între 40 și 50 de mașini, dar și despre tot ceea ce înseamnă planurile care se fac înainte de plecare, dar și elicopterele și Secret Service-ul care stă mereu pe poziții.

Acest video explică un drum simplu al președintelui de la Casa Albă la sediul ONU din New York, în care președintelui îi ia doar o oră să ia elicopterul de la Baza Aeriană Andrews, avionul de pe aeroportul JFK, apoi elicopterul în Manhattan, iar apoi coloana oficială care îl duce până în curtea sediului ONU.

Ei bine, acest drum de maxim o oră îi costă pe plătitorii de taxe din SUA în jur de 156,820 de dolari. Sau 2,614 pe minut. Aceste costuri sunt rezultatele unui sistem de transport foarte bine organizat. Spre exemplu, coloana oficială are o mașină care „descide drumul” (antemergător), care, la rândul ei, este însoțită de 20-30 de motociclete și care merg înainte pentru a bloca intersecții, a opri circulația și a da din drum eventualele obstacole.

Apoi urmează Poliția Locală cu un „pachet securizat” care include două mașini identice cu numerele de înmatriculare la fel și care reprezintă limuzina blindată a președintelui și mașina plină de armament. În video mai este prezentată și mașina care blochează sistemele electrice, una care are un medic și un consilier militar la bord, un vehicul de asalt, camioane de presă și multe altele. Da, coloana este enormă, dar este eficientă și necesară.

Este adevărat că o coloană oficială este folosită doar pentru drumuri foarte scurte, în timp ce elicopterul Marine One este folosit pentru călătorii lungi, care, la rândul lui, este înconjurat de alte cinci elicoptere, pentru a fi mai greu de identificat în care dintre ele se află președintele american.

În final, video-ul spune că elicopterul în care îlduce pe președintele american (și care costă 2.000 de dolari/ora de zbor), avionul Air Force One (care costă 206,337 de dolari/ora de zbor), coloana oficială și avioanele Galaxy C5 care duc mașinile din coloana oficială la locul de aterizare al avionului sau elicopterului îi costă 35 de milioane de dolari pe an pe plătitorii de taxe. Sau un sfert din bugetul anual al Casei Albe.

Filmulețul prezintă aceste date fără vreo sursă oficială, totul fiind estimat, dar și asa… americanii plătesc enorm pentru plimbările președintelui.