Home » Știri » Un deputat PSD susține că a primit amenințări cu moartea

Un deputat PSD susține că a primit amenințări cu moartea

Octavian Palade / 08.11.2016, 15:39
Un deputat PSD susține că a primit amenințări cu moartea

Deputatul PSD Iulian Iancu afirmă că ar fi primit amenințări cu moartea de la “băieţii deştepţi” din energie.

Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat marți că în ultimii ani a primit mai multe amenințări cu moartea de la “băieţii deştepţi” din energie, din cauza comisiei de anchetă demarate în anul 2005, şi că a sesizat Serviciul Român de Informaţii (SRI) în acest caz, potrivit news.ro.

Iulian Iancu este preşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Deputatul PSD a mai spus că nu a făcut publice aceste informaţii până acum ca să nu le dea satisfacţie celor care au încercat să creeze presiune.

Iulian Iancu a precizat că a sesizat SRI după primirea ameninţărilor, dar că nu ştie ce s-a întâmplat ulterior, pentru că SRI “a făcut toate demersurile şi verificările”.

“În 2005, când a început comisia de anchetă, la primele discuţii împotriva băieţilor deştepţi, respectiv pe 6 octombrie 2005, în publicaţia Averea, am fost pictat pe prima pagină ca fiind partener de afaceri cu Omar Haissam. Ca un prim semnal ca să tac din gură vis-à-vis de ‘băieţii deştepţi’. După care, când am început comisia de anchetă parlamentară împotriva ‘băieţilor deştepţi’, a fost al doilea atac în care direct ameninţat, întrebându-mă ce am de gând cu comisia de anchetă”, a declarat deputatul PSD.

Iulian Iancu a mai afirmat că al treilea atac ar fi avut loc în anul 2012.

“Cel mai grav a fost pe telefon, la mine în birou, cu ameninţare directă. Al patrulea a fost pe televiziune, direct pe telefon, ameninţare directă. Am şi arătat-o atunci şi jurnaliştilor”, a mai menționat Iancu.

El a mai declarat că niciodată nu le-a luat în considerare.

“Le-am spus şi atunci jurnaliştilor să nu facem nicio menţiune pe post (în direct, la televizor, n.r.), pentru că dacă facem înseamnă că ne este frică şi o să ne oprim din demers. Consecinţele au fost următoarele: mi s-a construit un film foarte bine realizat prin care sunt cel mai periculos KGB-ist din România”, a adăugat Iancu.

Amenințări cu moartea de la „băieții deștepți” din energie

Cu toate că susţine că a anchetat activitatea „băieţilor deştepţi”, care i-ar fi transmis ameninţări, Iulian Iancu a fost secretar de stat în Ministerul Economiei – care gestiona şi energia – în perioada decembrie 2000-decembrie 2004, când s-au semnat principalele contracte cu băieţii deştepţi din energie.

Firma Energy Holding, un trader de energie controlat de Bogdan Buzăianu – supranumit „cel mai mare băiat deştept” din energia românească -, a obţinut cele mai avantajoase contracte de cumpărare de energie electrică de la Hidroelectrica, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei în 2004.

Buzăianu, finul fostului ministru al Economiei din perioada 2000-2004, Dan Ioan Popescu, a obţinut cel mai important contract pentru firma sa în 2004.

După intrarea în insolvenţă, Hidroelectrica a denunţat contractul de vânzare-cumpărare de energie electrică 33CE din 14 ianuarie 2004 încheiat cu Energy Holding, iar compania lui Buzăianu a pierdut definitiv procesul cu compania de stat în noiembrie 2015, după ce a contestat măsura administratorului judiciar.

Specialiştii în energie susțin că, prin contractele cu companii precum Energy Trading, încheiate la preţuri apropiate de costurile de producţie ale Hidroelectrica, profitul companiei de stat a fost „privatizat” în favoarea companiilor cu coneziuni politice.