Home » Știri » Diferența în pălincă și horincă. 2 băuturi tradiționale super-tari

Diferența în pălincă și horincă. 2 băuturi tradiționale super-tari

Radulescu Valentin / 08.10.2020, 08:47
Diferența în pălincă și horincă. 2 băuturi tradiționale super-tari

Horinca și pălinca sunt unele dintre cele mai apreciate băuturi alcoolice în România. Pe lângă faptul că acestea sunt super tari, sunt și foarte naturale. Aceste necesită foarte mult timp și atenție pentru a fi produse, iar de aici provine și prețul lor care este unul destul de mare. Nu mulți știu însă, care este adevărata diferență dintre pălincă și horincă, iar de multe ori, țin să le confunde.

Pălinca și horinca, printre cele mai tari băuturi

Un clujean pe nume Casian Popa ne explică care este adevărata diferență dintre cele mai tari băuturi cunoscute, horincă și pălincă. Deși este o băutură extrem de apreciată de români, mulți le confundă. Potrivit expertului în ”cultura băuturilor”, există o diferență esențială între cele două băuturi alcoolice.

Casian Popa a studiat băuturile alcoolice precum: vinul, berea, whisky-ul, pălinca, horinca și multe alte băuturi bahice consumate la noi în țară, iar acum explică tuturor adevărata semnificație a acestora.

„Studiile şi experienţele profesionale m-au purtat prin Europa şi prin Orient, unde m-am familiarizat cu cultura şi civilizaţia vinului, a brandy-ului, a whisky-ului sau a berii”, ne spune Casian într-un clip postat pe Youtube.

Diferența dintre horincă și pălincă

Expertul ne învață că termenul ”pălincă”, a apărut pentru prima dată prin Slovacia, în anul 1630. Acesta a trecut în limba maghiară, iar mai apoi a ajuns și în Ardeal.

Horinca este de fapt o țuică dublu distilată, care trebuie să ajungă la o temperatură de 50 de grade în volum alcool. Totodată, aceasta mai este cunoscută și ca horencă și este produsă numai în Transilvania.

Pălinca este o bătură care fermentează în totalitate și este făcută numai din chestii naturale prin distilarea fructelor, lucru ce o face să fie mult mai bună față de multe alte băuturi bahice. Teoretic, palinca este de fapt un rachiu natural, iar pălinca tradițională depinde de factorul uman, care combină diferite fructe.

Așadar, diferența dintre horincă și pălincă este că pălinca conține fructe fermentate, iar horinca este exclusiv din prună, explică Casian Popa.

„Termenul pălincă sau palinca a fost atest în 1630 pe undeva prin Slovacia, a trecut în limba maghiară şi apoi a ajuns în Ardeal. Cuvântul ţuică desemnează exclusiv o băutură distilată de prună, aşa că e greşit să spui ţuică de pere, mere ori de caise. E corect să denumeşti aceste băuturi rachiuri”, arată clujeanul. O particularitate a ţuicii din Ardeal şi, în general din România,  este dubla distilare. „Ţuica dublu distilată trebuie să ajungă la 50 de grade la sută în volum alcool. Asta e cunoscută ca pălincă, horincă, horencă, şi e produsă numai în Transilvania. Pălinca e o băutură în totalitate fermentată şi provine numai din chestii natuale prin distilarea frunctelor – asta înseamnă de fapt rachiu natural. În pălinciile tradiţionale un rol mare îl are factorul uman, care combină diferite fructe. Deci, pălinca e cu fructe fermentate, în timp ce ţuica e exclusiv de prună, de aia e greşit să spui ţuică de prune, e o tautologie, e ca şi cum ai spune ţuică de prune de prune”, spune Casian Popa.

Diferența în pălincă și horincă. 2 băuturi tradiționale super-tari
Diferența în pălincă și horincă. 2 băuturi tradiționale super-tari

Este foarte important cazanul în care se produc băuturile

Expertul în băuturile alcoolice a explicat și cât de important este cazanul în care se produc. Acesta spune că în Transilvania este folosit cazanul cu fracționare, adică prima și a doua distilare sunt distincte. Prin acest mod, alcoolul metilic otrăvitor este eliminat, iar astfel băuturile ies mult mai sănătoase și bune la gust, deoarece sunt mult mai pure.

„La noi, adică în Transilvania, e folosit cazanul cu fracţionare, adică prima şi a doua distilare sunt distincte, astfel că se elimină alcoolul metilic otrăvitor. De aia sunt mai bune, faţă de băuturile din alte zone care se fac la prima distilare, e mai pură băutura”, povestește Casian Popa.