Home » Știri » DIICOT: Dosarele aflate deja în lucru nu vor fi declinate din cauza OUG de reorganziare

DIICOT: Dosarele aflate deja în lucru nu vor fi declinate din cauza OUG de reorganziare

George Stanciu / 17.11.2016, 16:52
DIICOT: Dosarele aflate deja în lucru nu vor fi declinate din cauza OUG de reorganziare

Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a transmis, joi, că niciun dosar ce se află deja în lucru la DIICOT, în prezent, nu va fi declinat, ca urmare a adoptării de către Executiv a ordonanței de urgență ce reorganizează Direcția, urmând ca aceasta să nu mai ancheteze evaziunea fiscală. Horodniceanu a afirmat că DIICOT va fi organizată precum Parchetul instanţei supreme şi DNA, pe secţii şi servicii.

„Reorganizarea DIICOT vine firesc având ca puncte de plecare proiectul de management în care spuneam că voi idenitifca instrumentele de care instituţia are nevoie pentru dezvoltare. Cum spuneam, făcusem o analiză pe necesităţi privind Direcţia, ce au fost puse într-un proiect de lege încă din 2015. Nu toate instrumentele identificate sunt azi în ordonanţa de urgenţă ce modifica legea”, a transmis, joi, procurorul şef al DIICOT.

El a precizat că este mulţumit de ordonanţa pe care Guvernul a aprobat-o, deşi „se putea mai mult”.

„Evident că suntem mulţumiţi şi e un pas spre dezvoltare. A fost un efort susţinut al ministrului Justiţiei şi al echipei sale. Nu toate celelalte ministere au înţeles necesitatea. În acest moment, ce mai trebuie făcut va fi pe agenda factorilor de decizie ai statului român. Suntem mulţumiţi cu această modificare. Se putea mai mult, iar pe viitor vom recupera din instrumentele necesare. DIICOT va fi organizat precum Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DNA, pe secţii şi servicii”, a mai adăugat Horodniceanu.

Procurorul şef al DIICOT spune că dosarele legate de evaziune fiscale la care se lucrează deja la DIICOT nu vor fi declinate după adoptarea ordonanţei de urgenţă, în acest moment existând, la nivelul Direcţiei, 350 de astfel de dosare, dintre care 74 cu un prejudiciu mai mare de 20 de milioane de euro, arată news.ro.

„Niciun dosar aflat în lucru la acest moment la Direcție nu va fi declinat. Este şi o modificare a Legii 535 (privind prevenirea şi combaterea terorismului, n.r.). România este o ţară de tranzit… Nu a fost voinţa DIICOT-ului de modificare a competenţei. Vom face o analiză, iar peste un an vom vedea cum se derulează lucrurile. Acum sunt 350 de dosare de evaziune fiscală, dintre care 74 cu prejudiciu mai mare de 20 de milioane de euro”, susține Daniel Horodniceanu.

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care DIICOT va fi organizată după noi reguli şi i se modifică unele din competenţe, astfel încât va cerceta mai multe infracţiuni conexe terorismului, dar nu se va mai ocupa de fapte care se întorc în competenţa Parchetului instanţei supreme, printre ele aflându-se şi evaziunea fiscală.