Home » Știri » Directorul FBI, acuzat de încălcarea legii: A dezvăluit ancheta e-mailurilor lui Clinton

Directorul FBI, acuzat de încălcarea legii: A dezvăluit ancheta e-mailurilor lui Clinton

Octavian Palade / 31.10.2016, 10:29
Directorul FBI, acuzat de încălcarea legii: A dezvăluit ancheta e-mailurilor lui Clinton

Directorul FBI, James Comey, este acuzat de un senator democrat că ar fi încălcat legea dezvăluind faptul că poliţia federală desfășoară anchete cu privire la e-mailuri ce ar avea legătură cu Hillary Clinton.

Directorul FBI este acuzat de liderul democrat din Senatul SUA, Harry Reid, că a încălcat o lege care le interzice oficialilor să influenţeze alegerile, scrie BBC News, citat de news.ro. Ancheta FBI a fost dezvăluită cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor de la 8 noiembrie.

FBI a obţinut mandat să verifice e-mailuri care-i aparţin unei colaboratoare apropiate a lui Clinton.

În total, ar fi vorba despre examinarea a aproximativ 650.000 de e-mailuri, iar anchetatorii nu pot prezenta vreo concluzie înaintea alegerilor.

FBI susține că e-mailurile ar putea fi „pertinente” într-o anchetă anterioară cu privire la utilizarea de către Clinton a unui server privat, în perioada când era secretar de Stat în administraţia Obama.

Cazul a fost închis în luna iulie, fără să fie  formulate acuzaţii împotriva lui Hillary Clinton.

Weiner mai este vizat într-o altă investigație, acesta fiind suspectat că a trimis mesaje cu conţinut sexual explicit unei adolescente.

Directorul FBI, învinuit de „acțiuni partizane”

La rândul său, directorul FBI îl acuză pe senatorul Reid că utilizează standarde duble, cu intenţia de a ajuta un partid politic împotriva celuilalt.

„Prin acţiunile dumneavoastră partizane, aţi fi putut să încălcaţi legea”, susține Reid.

El îl mai acuză pe directorul FBI că a reţinut „informaţii explozive despre legături strânse între (candidatul republican) Donald Trump, principalii săi consilieri şi Guvernul rus”.

„Publicul are dreptul să cunoască aceste informaţii. V-am scris acum o lună şi v-am îndemnat ca aceste informaţii să fie făcute publice”, adaugă Reid.

Un profesor la Facultatea de Drept de la Universitatea din Minnesota şi avocatul-şef pentru probleme de etică de la Casa Albă în perioada 2005-2007, Richard Painter, a relevat duminică faptul că a depus o plângere împotriva conducerii FBI la Biroul Consiliului Special, care investighează încălcări ale Legii Hatch.

„Nu am crezut vreodată că FBI ar putea să fie atras într-un circ politic cu privire la vreuna dintre anchetele sale”, afirmă Painter într-un articol publicat în cotidianul The New York Times (NYT).