Home » Știri » DNA se teme că Udrea și Ariton ar putea fi protejați din nou de Parlament

DNA se teme că Udrea și Ariton ar putea fi protejați din nou de Parlament

Octavian Palade / 07.11.2016, 11:49
DNA se teme că Udrea și Ariton ar putea fi protejați din nou de Parlament

DNA a cerut instanţei supreme, luni, să menţină măsura controlului judiciar pentru Elena Udrea, Tudor Breazu, Rudel Obreja şi Ion Ariton, în dosarul “Gala Bute”.

Procurorii DNA au argumentat că Udrea şi Ariton candidează din nou pentru un loc în Parlament şi ar putea să ajungă în aceleaşi funcţii din care au comis infracţiunile, potrivit news.ro.

Apărătorii lui Udrea şi Ariton au arătat că nu există nicio legătură a acestui dosar cu candidaturile celor doi şi că se impune ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara având în vedere faptul că sunt judecaţi sub control judiciar de mai bine de un an.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat în discuţie, luni, contestaţiile formulate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie după ce completul de fond de la instanţa supremă a decis că inculpaţii judecaţi în dosarul “Gala Bute” pot să părăsească ţara, ridicând astfel una dintre interdicţiile din cadrul măsurii controlului judiciar.

Procurorul de şedinţă a precizat că în dosar vor fi audiaţi o serie de martori ale căror declaraţii sunt esenţiale şi că urmează ca judecătorii să se pronunţe referitor la efectuarea unei expertize în dosar, astfel că se impune menţinerea măsurii preventive în cazul inculpaţilor, inclusiv a interdicţiei de a părăsi ţara.

La termenul  de pe 11 noiembrie, instanţa de fond a decis că Elena Udrea poate lua legătura cu martorii Luminiţa Kohalmi şi Cristian Călugăru, foştii săi consilieri personali, acest lucru fiind de asemenea contestat de anchetatori.

Procurorul DNA a mai explicat că atât Elena Udrea, cât şi Ion Ariton candidează la alegerile parlamentare de pe 11 decembrie şi că “pot accede, eventual, la aceleaşi funcţii din care au comis infracţiunile pentru care sunt judecaţi”.

Avocaţii celor doi au replicat că aceste candidaturi nu au nicio legătură cu dosarul şi că se impune ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara, având în vedere faptul că sunt judecaţi sub control judiciar de mai bine de un an.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja a cerut să i se permită să iasă din ţară, pentru a se ocupa de unele afacerile ale sale.

DNA nu are dovezi, susține avocatul lui Udrea

Apărătorul Elenei Udrea a invocat că DNA nu a adus dovezi în instanţă precum că aceasta ar urmări să se sustragă judecăţii.

“Este o măsură corectă, cred eu. Nu se pune problema de a părăsi ţară deoarece mai am două controale judiciare. Aşa cum ceilalţi patru inculpaţi care şi-au recunoscut cumva faptele nu au aceasta măsură, nu văd de ce, la rândul nostru, ceilalţi patru care am rămas nu am beneficia de o parte din avantejele, atribuţiile prezumţiei de nevinovăţie”, a spus Udrea, la finalul procesului.

Judecătorii au rămas în pronunţare privind cererea DNA de păstrare a controlului judiciar faţă de Elena Udrea, Tudor Breazu, Rudel Obreja şi Ion Ariton.

Dosarul „Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în luna aprilie 2015. Anchetatorii DNA îi acuză de fapte de corupţie pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia şi omul de afaceri Dragoş Botoroagă.

O parte dintre faptele pentru care aceştia au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.