Home » Știri » Dobânzi mai mari la creditele în lei. Care este cauza și cât vom plăti pentru un credit

Dobânzi mai mari la creditele în lei. Care este cauza și cât vom plăti pentru un credit

Octavian Palade / 14.11.2016, 12:02
Dobânzi mai mari la creditele în lei. Care este cauza și cât vom plăti pentru un credit

Creditele în lei ar putea avea dobânzi mai mari, după ce indicele Robor la 3 luni, de care depind dobânzile la creditele în lei, a urcat la 0,8%.

Cei care au credte în lei ar putea plăti dobânzi mai mari, deoarece indicatorul Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat luni de la 0,74% până la 0,80% pe an, nivel maxim din 9 august, după ce în ultima perioadă a urcat treptat, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR). citat de news.ro.

Astfel, Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânxile la creditele variabile în lei.

Robor la 3 luni a fost cotat luni la 0,80% pe an, de la nivelul de 0,74% înregistrat vineri. Totodată, Robor la 6 luni a crescut la 0,99% pe an, de la 0,95%.

Majorarea dobânzilor poate fi pusă în legătură cu creșterea randamentelor la titlurile de stat, pe fondul unor ieşiri de plasamente ale investitorilor străini în titluri de stat româneşti.

Cu toate acestea, analiştii se aşteaptă la calmarea dobânzilor în perioada următoare.

„Perspectiva favorabilă a lichidităţii ar putea sprijini scăderea uşoară a ratelor în perioada următoare”, precizează analiştii ING, într-un raport publicat luni.

Dobânzile interbancare au scăzut foarte mult în ultimul an, în timp ce Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Însă dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finele lunii octombrie, deși creşterea a fost temperată până în această săptămână.

Creşterea dobânzilor este pusă de unii analişti pe seama apropierii finalului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii de către băncile comerciale, când cererea de lei este în scădere.

În cazul în care nivelul Robor nu mai scade până la finele lunii, când băncile actualizează valoarea indicelui în componenţa dobânzii la credite, românii cu credite în lei vor plăti mai mult pentru ratele lunare.