Home » Știri » Alegeri Republica Moldova: Igor Dodon promite anularea examenului de bacalaureat

Alegeri Republica Moldova: Igor Dodon promite anularea examenului de bacalaureat

Octavian Palade / 08.11.2016, 16:14
Alegeri Republica Moldova: Igor Dodon promite anularea examenului de bacalaureat

Igor Dodon, candidatul socialist la preşedinţia Republicii Moldova, promite că va anula examenul de bacalaureat, considerând că toţi elevii trebuie să termine studiile medii.

Igor Dodon a mai afirmat că bacalaureatul va fi obligatoriu doar pentru cei care doresc să-şi continue studiile peste hotare, potrivit news.ro.

În timpul dezbaterilor de luni de la postul public de televiziune, candidaţii la funcţia de preşedinte, Igor Dodon şi Maia Sandu, au discutat mai multe subiecte.

Maia Sandu a amintit alegătorilor despre succesele sale în fotoliul de ministru al Educaţiei, subliniind că desfăşurarea examenelor de Bacalaureat este un exemplu de luptă cu corupţia.

În acest context, liderul socialiștilor a promis că în calitate de preşedinte va anula examenul de bacalaureat.

„Examenul de bacalaureat trebuie scos. Eu promit că voi scoate acest examen. Toţi elevii trebuie să termine liceul. Să susţină bacalaureatul doar cei care vor să plece peste hotare”, a afirmat candidatul socialist.

Promisiunile lui Igor Dodon vin după ce acesta a lansat vineri un nou atac la adresa rivalei sale proeuropene, susţinând că Maia Sandu se face vinovată de sinuciderea a 400 de elevi în perioada în care a condus ministerul Educaţiei.

Liderul socialist a explicat că rata ridicată de sinucideri are drept cauză reformele implementate de Maia Sandu, inclusiv prin introducerea camerelor de supraveghere la examenul de bacalaureat.

„În perioada cât Maia Sandu a fost la ministerul Educaţiei, în premieră, în anii 2012-2015 au fost înregistrate peste 400 de cazuri de suicid şi tentative de suicid la copii. Acesta este rezultatul reformelor”, a acuzat Igor Dodon în cadrul unei intervenţii televizate.

Fost membru al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Igor Dodon a exploatat nemulţumirea populaţiei faţă de guvernele proeuropene care au ajuns la putere după 2009.

Maia Sandu, fostă economistă de la Banca Mondială (BM) şi o reprezentantă a mişcării proeuropene, a promis o luptă dură împotriva corupţiei endemice. Ea a fost lăudată pentru reformele pe care le-a efectuat ca ministru al Educaţiei.