Home » Știri » Dolarul, tot mai puternic în fața leului. Victoria lui Trump, posibilă cauză

Dolarul, tot mai puternic în fața leului. Victoria lui Trump, posibilă cauză

Octavian Palade / 14.11.2016, 13:34
Dolarul, tot mai puternic în fața leului. Victoria lui Trump, posibilă cauză

În timp ce moneda euro se apropie de 4,52 lei, dolarul atinge un nivel maxim al ultimelor zece luni în raport cu leul, ajungând la 4,19 lei.

Dolarul a urcat luni la aproape 4,2 lei, nivel maxim din 6 ianuarie, pe fondul revenirii în forţă a monedei americane faţă de celelalte valute şi al ieşirii investitorilor străini de pe piaţa titlurilor de stat în lei, potrivit analiștilor, scrie news.ro.

Moneda euro a atins pragul de 4,5158 lei, în creştere cu 0,07% faţă de cotaţia precedentă.

Vineri, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5125 lei/euro.

Potrivit specialiștilor, principalul factor care afectează în ultimele zile leul este tendinţa investitorilor străini de a renunţa la titlurile de stat româneşti.

„Evoluţia a fost în ton cu cea a monedelor regionale (care au scăzut, însă, şi mai mult în faţa euro) şi a venit după pierderi mari în piaţa de titluri de stat (posibil pe fondul ieşirilor investitorilor străini, în condiţiile în care randamentul titlului la 10 ani a înregistrat unul din cele mai mari salturi săptămânale din ultimii ani)”, se arată într-un raport ING publicat luni.

Principalul risc în privința leului românesc este legat de ieşirea investitorilor străini – atraşi de randamentele mai mari din statele dezvoltate – de pe plasamentele în titluri de stat în lei cu maturităţi lungi, atrag atenția analiștii.

Moneda americană, cotată indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat cu încă aproape 5 bani (1,2%), de la 4,1469 lei până la 4,1957 lei, nivel maxim din 6 ianuarie.

După victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale, dolarul american s-a majorat cu 3,2% în raport cu leul.

Dolarul american este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Francul elveţian, considerat monedă-refugiu în perioade dificile, a crescut cu circa 1 ban, până la 4,2139 lei, nivel maxim din 21 iulie 2015.