Donald Trump a acceptat să se întâlnească cu liderii NATO

de:
06 02. 2017, 09:11
Sursa foto: deadline.com

Președintele american, Donald Trump, a acceptat să se întâlnească cu oficialii NATO din Europa, în luna mai, după ce a avut o discuție telefonică cu Secretarul General al alianței, Jens Stoltenberg.

În discuția telefonică, Stoltenberg a deschis subiectul separatiștilor din estul Ucrainei, ceea ce l-a făcut pe Donald Trump să accepte întâlnirea, anunță Casa Albă, potrivit Reuters.

Donald Trump a fost ales să pledeze pentru motivarea membrilor NATO, ca aceștia să mărească finanțarea pentru alianța vestică, pentru a ușura povara financiară a Statelor Unite ale Americii.

Această propunere a atras critici atât din partea colegilor săi republicani, cât și din partea democraților, iar ideea a îngrijorat și aliații europeni, care sunt de părere că liderul de la Kremilin, Vladimir Putin, ar fi singurul avantajat.

Într-o declarație a Casei Albe se arată că Donald Trump și Stoltenberg „au discutat despre modul în care sunt încurajați toți membrii NATO să își îndeplinescă angajamentele pentru cheltuielile în Apărare”.

„Președintele (n.red – Donald Trump) a acceptat o întâlnire cu liderii NATO în Europa, în luna mai”, se mai arată în declarație.

În ultima săptămână, între separatiști a apărut un război de ostilități. Confliectele au apărut între armata Ucraineană și Rusia, care a sprijinit separatiștii. Peste 40 de persoane au fost ucise în ambele tabere.

Senatorul american Marco Rubio, din Florida, care a pierdut în fața lui Trump la alegeile primare de anul trecut, a postat pe Twitter că ar fi o greșeală ca sancțiunile pentru SUA  privind Rusia să fie ridicate.

„Singurul motiv pentru care ar trebui ridicate sancțiunile lui Putin sunt în caz că acesta îndeplinește condițiile lor, iar încălcările suveranității se teremină”, a declarat Rubio.

Liderul majorității din Senat, republicanul Mitch McConnell, a declarat pentru CNN că „Statele Uniunii” nu vor critica tot ce a spus Donald Trump despre Rusia. „Eu, evident, nu văd această problemă așa cum o vede el”, a declarat republicanul.