Home » Știri » Donald Trump a promis un raport asupra atacurilor informatice din campanie

Donald Trump a promis un raport asupra atacurilor informatice din campanie

Sebastian Rotaru / 13.01.2017, 15:07
Donald Trump a promis un raport asupra atacurilor informatice din campanie

Donald Trump a promis, vineri, că va prezenta un raport, în primele 90 de zile ale preşedinţiei sale, despre atacurile informatice ruse în campania electorală prezidenţială din SUA.

Într-o serie de mesaje postate pe Twitter, preşedintele-ales a etichetat aceste acuzaţii drept ”fapte inventate de agenţi politici fazi”, informează BBC News, citat de news.ro.

Trump îşi acuză opozanţii politici, ”atât democraţi, cât şi republicani”, că au fabricat împreună un dosar cu informaţii neverificate în care este acuzat de legături vechi cu Rusia şi acuză din nou că documentul probabil a fost divulgat de serviciile de informaţii.

”Probabil divulgate de «informaţii» în pofida faptului că ştiau că nu există probe şi nu vor exista vreodată”, spune el.

Agenţiile americane de informaţii au acuzat Rusia de interferenţă în alegeri prin atacuri cibernetice împotriva comunicaţiilor Partidului Democrat.

Ele cred, de asemenea, că Moscova deţine informaţii compromiţătoare despre Trump.

Preşedintele-ales a declarat joi că directorul serviciilor americane de informaţii (DNI) James Clapper l-a sunat cu scopul de a denunţa informaţii ”false şi fictive” despre un dosar rus împotriva sa, publicat de presa americană săptămâna aceasta.

Însă Clapper a subliniat că i-a spus lui Trump nicio apreciare nu a fost făcută până în prezent despre fiabilitatea acestor onformaţii.

CIA şi alte agenţii de informaţii au conchis că Guvernul rus şi-a intensificat eforturile de a discredita procesul electoral american, pentru a ajuta campania republicanului Donald Trump, potrivit oficialilor.

Evaluarea serviciilor de informaţii i-a fost prezentată joi preşedintelui Barack Obama şi îi va fi transmisă lui Trump vineri.

„Până în octombrie, a devenit clar că ruşii încearcă să ajute campania lui Trump”, a declarat un oficial care a văzut raportul calificat Top Secret.

În unele cazuri, materialele obţinute prin atacuri informatice au urmat un „circuit” de la GRU, agenţia militară de informaţii a Rusiei, către WikiLeaks, într-o tentativă de a face originea materialului mai greu de urmărit. Potrivit oficialilor, aceasta este o practică obişnuită în rândul agenţiilor de informaţii, inclusiv în cazul celor americane, scrie Digi24.