Home » Știri » Dosarul Gala Bute: Inculpații nu mai au interdicție de a părăsi țara

Dosarul Gala Bute: Inculpații nu mai au interdicție de a părăsi țara

Octavian Palade / 07.11.2016, 14:48
Dosarul Gala Bute: Inculpații nu mai au interdicție de a părăsi țara

Elena Udrea, Ion Ariton şi ceilalţi inculpaţi din dosarul Gala Bute nu mai au interdicţie de a părăsi ţara, conform magistraților ICCJ. Decizia este definitivă.

Toți inculpaţii din dosarul Gala Bute nu mai au interdicţie de a părăsi ţara. Instanţa supremă a respins luni contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, decizia fiind definitivă, potrivitnews.ro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut astfel decizia luată de instanţa de fond, care a stabilit că inculpaţii judecaţi în dosarul “Gala Bute” pot să părăsească ţara, ridicând astfel una dintre interdicţiile din cadrul măsurii controlului judiciar.

Magistrații au mai hotărât că Elena Udrea poate lua legătura cu martorii Luminiţa Kohalmi şi Cristian Călugăru, foştii săi consilieri personali, respingând contestaţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Elena Udrea, Tudor Breazu, Rudel Obreja şi Ion Ariton rămân însă cu unele obligaţii şi interdicţii din cadrul măsurii preventive, inclusiv cu obligaţia de a se prezenta săptămânal la secţiile de poliţie unde sunt sub supraveghere judiciară.

Procurorul de ședință al DNA ceruse judecătorilor să menţină toate obligaţiile şi interdicţiile din cadrul măsurii controlului judiciar, arătând că în dosar vor fi audiaţi o serie de martori ale căror declaraţii sunt esenţiale şi că urmează ca judecătorii să se pronunţe pe efectuarea unei expertize.

Anchetatorul mai arătat că atât Elena Udrea, cât şi Ion Ariton candidează la alegerile parlamentare de pe 11 decembrie şi că “pot accede, eventual, la aceleaşi funcţii din care au comis infracţiunile pentru care sunt judecaţi”.

Apărătorii celor doi au replicat că aceste candidaturi nu au nicio legătură cu dosarul şi că se impune ridicarea interdicţiei de a părăsi ţară având în vedere faptul că sunt judecaţi sub control judiciar de mai bine de un an.

Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în luna aprilie 2015. Anchetatorii DNA îi acuză de fapte de corupţie pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia şi omul de afaceri Dragoş Botoroagă.

O parte dintre faptele pentru care aceştia au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.