Home » Știri » Dosarul Mineriada: Petre Roman a venit la Parchetul General pentru inculparea din dosar

Dosarul Mineriada: Petre Roman a venit la Parchetul General pentru inculparea din dosar

Sebastian Rotaru / 17.01.2017, 10:00
Dosarul Mineriada: Petre Roman a venit la Parchetul General pentru inculparea din dosar

Fostul premier Petre Roman a venit, marţi, la Parchetul instanţei supreme pentru ca procurorii militari să îi aducă la cunoştinţă că este inculpat în dosarul Mineriada, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu şi Miron Cozma sunt și ei inculpați în dosarul Mineriada, potrivit News.ro.

Petre Roman a ajuns la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) în jurul orei 9.30 şi la intrare nu a vrut să facă nicio declaraţie despre punerea sa sub acuzare în dosarul Mineriadei.

Procurorii militari l-au citat pe Petre Roman să se prezinte marţi la PICCJ pentru a i se aduce la cunoştinţă că i s-a schimbat încadrarea din suspect în inculpat în dosarul Mineriada şi că este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.

Procurorii militari cheamă la audieri toate persoanele puse sub acuzare în acest dosar.

Luni a fost la PICCJ Ion Iliescu, avocatul acestuia spunând că fostul preşedinte nu a dat declaraţii în dosarul Mineriadei, ci a luat la cunoştinţă că i s-a schimbat încadrarea în inculpat şi că este învinuit de infracţiuni contra umanităţii, urmând să îşi pregătească apărarea.

Începând din 11 ianuarie au fost la PICCJ pentru a lua la cunoştinţă că sunt inculpaţi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului-ministru în iunie 1990, şi Miron Cozma, toţi fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

Şi Andrei Pleşu, fost ministru al Culturii în iunie 1990, a fost audiat în calitate de martor în acest dosar.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, declara, în 29 decembrie 2016, că dosarul Mineriadei este în faza finală, soluţia urmând să fie dată în primele luni ale anului 2017, după ce vor fi administrate probele rămase şi vor fi verificate apărările.

Luni, fostul președinte Ion Iliescu, de asemenea, a fost chemat la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoștință că este inculpat în dosarul Mineriada.