Home » Știri » Dosarul Revoluției: Procurorii studiază la Senat stenogramele

Dosarul Revoluției: Procurorii studiază la Senat stenogramele

George Stanciu / 07.11.2016, 16:21
Dosarul Revoluției: Procurorii studiază la Senat stenogramele

Vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, a transmis, luni, după ședința Biroului Permanent, că procurorii studiază la Senat stenogramele din Dosarul Revoluției, cele ale audierilor efectuate în cadrul celor două comisii senatoriale ce au cercetat Revoluția din 1989, el afirmând că ”sunt vreo şase sau opt metri liniari sau pătraţi de dosare”.

Ioan Chelaru a transmis că ”săptămâna trecută procurorul şef şi cu unul dintre adjuncţi au venit la Parlament, au solicitat să vadă documentaţia pe care o solicită şi locul unde pot să o studieze”. ”Au discutat cu secretarul general al Senatului şi cred că au şi început studiul pe dosarul Revoluţiei”, a arătat Chelaru, adăugând că nu poate să ofere mai multe amănunte despre acest fapt.

El a transmis că toată documentaţia cu privire la dosarul Revoluţiei , care este extrem de mare, a fost pusă la dispoziția procurorilor.

”Cred că sunt vreo şase sau opt metri liniari sau pătraţi de dosare. Este foarte multă documentaţie. Multă are un regim special, de documente cu caracter secret şi atunci nu le-am putut preda, aşa cum s-a solicitat iniţial. Parchetul a decis să vină cu cei care fac urmărire penală să studieze şi, unde este nevoie, să solicite procedura de desecretizare”, a mai arătat Chelaru, vorbind despre dosarul Revoluției.

În luna martie, procurorul general interimar, Bogdan Licu, a cerut Biroului Permanent al Senatului să-i ofere acces la stenogramele audierilor făcute în cele două comisii senatoriale ce au analizat Revoluția din 1989.

Biroul Permanent a decis, atunci, că prin statutul clasificat al acestor documente, procurorii nu le pot consulta decât la Palatul Parlamentului.

”Mai multe documente din dosarul Revoluției trebuie declasificate”, a afirmat luni dimineaţă Augustin Lazăr, procurorul general al României, arată news.ro.

Întrebat dacă va solicita declasificarea unor documente amintite în ordonanţa de redeschidere a dosarului Revoluţiei, Augustin Lazăr a răspuns: „Evident, toate documentele care pot să aducă o contribuţie, toate documentele care au o contribuţie pentru a clarifica situaţia de fapt la Revoluţie trebuie declasificate”.

Parchetul instanţei supreme a transmis, săptămâna trecută, că în dosarul Revoluţiei a fost extinsă urmărirea penală, in rem, sub acuzația de infracţiuni contra umanităţii.

Dosarul „Revoluţiei din 1989” reprezintă una dintre cele tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din România. Procurorii au avut de lămurit cauzele în care s-a produs decesul a 709 persoane, rănirea prin împuşcare a 1.855 de persoane, rănirea prin alte forme de violenţă a 343 de persoane şi privarea ilegală de libertate a 924 de persoane.