Home » Știri » Educaţia financiară a românilor – precară şi insuficientă. De ce este refuzată în şcoli

Educaţia financiară a românilor – precară şi insuficientă. De ce este refuzată în şcoli

Ionel Palade / 20.10.2016, 14:09
Educaţia financiară a românilor – precară şi insuficientă. De ce este refuzată în şcoli

Educaţia financiară în România este extrem de redusă, în condiţiile în care doar 18% din români sunt în favoarea predării acestei materii în şcoli, cu toate că au cele mai slabe cunoştinţe financiare din Uniunea Europeană.

Educaţia financiară nu este considerată atât de importantă pentru a fi predată în şcoli, relevă un studiu publicat de BCR în colaborare cu compania de cercetare Unlock, preluat de news.ro.

Potrivit acestui studiu, doar 18% din români sunt de acord ca educaţia financiară să fie predată în şcoală, în timp ce 42% sunt de părere că băncile şi specialiştii în finanţe ar trebui să fie responsabili cu acest domeniu, deşi România se află în coada Europei la capitolul cunoştinţe financiare.

Şi nu doar la nivel european ne situăm printre ultimele ţări în privinţa nivelului educaţiei financiare. Astfel, România se află pe locul 123 din 143 de ţări unde s-a efectuat un astfel de studiu.

Proporţia persoanelor care vor ca băncile să se ocupe de educaţia financiară a populaţiei este dublă faţă de a acelora care vor ca şcoala să ofere cunoştinţe în acest domeniu, arată studiul ”Românii şi educaţia financiară”.

Vicepreşedintele de retail al BCR, Dana Demetrian, a identificat şi o posibilă explicaţie. ”Sistemul de învăţământ are lipsuri, se luptă cu anumite probleme, iar oamenii se simt mai aproape de bănci, cu care au o relaţie mai strânsă”, a explicat aceasta, într-o discuţie cu jurnaliştii.

Educaţia financiară pentru români: să nu cheltuiască mai mult decât câştigă

Mai concret, acelaşi studiu arată că 75% din românii înţeleg prin educaţie financiară că trebuie să împrumute bani doar când sunt siguri că îi pot da înapoi, în vreme ce 66% cred că educaţia financiară înseamnă să nu cheltuiască mai mult decât câştigă.

”Procentul celor care înţeleg prin educaţie financiară a fi capabil să faci economii este abia pe locul al treilea. Există o diferenţă faţă de ţările mai dezvoltate, unde această a treia categorie este pe prima poziţie”, a completat vicepreşedintele de retail al BCR, Dana Demetrian.

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro