Home » Știri » Elena Udrea și Ioana Băsescu, încă 60 de zile sub control judiciar. De ce a luat DNA această decizie

Elena Udrea și Ioana Băsescu, încă 60 de zile sub control judiciar. De ce a luat DNA această decizie

Octavian Palade / 16.11.2016, 15:19
Elena Udrea și Ioana Băsescu, încă 60 de zile sub control judiciar. De ce a luat DNA această decizie

DNA a prelungit cu 60 de zile măsura controlului judiciar pentru Elena Udrea şi Ioana Băsescu, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009.

Procurorii DNA au prelungit cu 60 de zile controlul judiciar pentru Elena Udrea şi Ioana Băsescu. Acestea au fost chemate miercuri la sediul DNA pentru a fi anunţate că vor avea în continuare aceleaşi obligaţii stabilite prin măsura preventivă luată în urmă cu două luni, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu, relatează news.ro.

Elena Udrea a declarat că se aşteaptă ca dosarul să fie trimis la instanţă în campania electorală pentru alegerile parlamentare, deoarece este un dosar făcut să o intimideze şi, probabil, să o determine să se retragă din politică.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale a fost pus sub control judiciar pe 22 septembrie, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu. Udrea este acuzată de spălare de bani şi instigare la luare de mită.

În aceeași zi a fost luată măsura controlului judiciar şi pentru Ioana Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, aceasta fiind acuzată de instigare la abuz în serviciu şi instigare la spălare de bani.

În aceeaşi cauză sunt cercetaţi, tot sub control judiciar, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării în mandatul Elenei Udrea, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, şi omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Băsescu.

În toată perioada cât se află sub control judiciar, inculpaţii trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească ţara, să se prezinte la poliţie în zilele stabilite în programul de supraveghere judiciară şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăţi care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă”, menționează procurorii.