Home » Știri » Elevii vor beneficia de abonamente de transport rutier decontate integral

Elevii vor beneficia de abonamente de transport rutier decontate integral

George Stanciu / 12.10.2016, 15:33
Elevii vor beneficia de abonamente de transport rutier decontate integral

Abonamentele operatorilor de transport rutier oferite elevilor pentru distanțe de cel mult 50 de kilometri vor fi decontate integral de autoritățile locale. Măsura dorește să reducă procentajul abandonului școlar, având în vedere că principala cauză a acestuia e reprezentată costurile ce apar pentru participarea la cursuri.

”Abonnamentele de transport rutier al elevilor vor fi decontate integral. Abonamentele acordate elevilor de către operatorii de transport rutier pentru distanţe de până la 50 de kilometri vor fi decondate integral, aceasta fiind una dintre măsurile de reducere a abandonului şcolar. Decizia a fost luată printr-o OUG având în vedere faptul că în anul şcolar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri, adică 1 din 5 elevi”, a declarat, Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit acestuia, operatorii de transport vor fi obligați să emită abonamente destinate transportului elevilor, iar acestea vor fi decontate integral de către autoritățile publice locale, dacă distanța este de maximum 50 de kilometri.

”Începând cu anul 2013, mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat şi nu acoperă integral tariful decât pentru o mică parte din abonamentele emise de transportatori, distanţa medie la nivel naţional pe care trebuie să o parcurgă un elev care face naveta este de 18 kilometri, preţul mediu al unui abonament lunar pentru această distanţă este de circa 150 de lei. Din această sumă, elevului i se decontau până în prezent 56 de lei, astfel că 100 de lei trebuiau acoperiţi lunar din bugetul familiei”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, arată news.ro.

Iolu a precizat că decontarea totală a costurilor legate de naveta elevilor a fost  una dintre solicitările adresate de către asociațiile reprezentative ale elevilor pentru Guvern.

Un alt capitol inclus în OUG tratează reglementarea tarifului maximal per kilometru aferent abonamentelor elevilor. Acest tarif se va stabili şi actualiza prin Hotărâre de Guvernul. În plus, metodologia de calcul se aprobă tot prin HG.