Home » Știri » Elevii și studenții vor revocarea Ministrului Transporturilor

Elevii și studenții vor revocarea Ministrului Transporturilor

George Stanciu / 12.10.2016, 15:00
Elevii și studenții vor revocarea Ministrului Transporturilor

Federația Tinerilor din Constanța cere ca Ministrul Transporturilor să fie revocat, aceștia acuzându-l că a încălcat Legea educaţiei, având în vedere că reducerea la transportul feroviar pentru elevi şi studenţi nu se calculează legal. Aceasta este acordată doar pentru trenuri de tip Regio, chiar dacă tinerii ar trebui să poată primi reduceri și pentru trenurile Interregio şi Intercity.

“Tinerii din Constanţa, reprezentaţi de către Federaţia Tinerilor din Constanţa, cer revocarea ministrului Transporturilor, Petru Sorin Buşe, pentru incapacitatea acestuia de a rezolva problema aplicării legii pentru reducerile la elevi şi studenţi. Guvernul României, prin H.G. nr. 309/1996, calculează în mod nelegal reducerea la transportul feroviar pentru elevi şi studenţi. Astfel, potrivit hotărârii, elevii şi studenţii ar beneficia de reducerea de 50 la sută prevăzută de legea educaţiei (art. 84 alin. (1) şi art. 205 alin. (2)) doar pentru trenurile Regio, deşi conform legii, elevii trebuie să aibă reducere de 50 la sută şi pentru trenurile Interregio şi Intercity”, citează news.ro un comunicat de la Federația Tinerilor din Constanța.

Conform Federației, fostul ministru al Transporturilor, Dan Marian Costescu, a promis în luna mai că, situația va fi remediată la toamnă, dar asta nu s-a întâmplat.

“Ne aflăm în mijlocul lunii octombrie şi nu există niciun proiect de hotărâre de guvern iniţiat de către actualul Guvern pentru corectarea H.G. nr. 309/1996, conform site-urilor mt.gov.ro şi sgg.ro. Tinerii mai cer premierului Dacian Cioloş trimiterea Corpului de Control la Ministerul Transporturilor pentru a constata faptele prevăzute de legea penală şi pentru sesizarea organelor judiciare”, se mai arată în comunicat.

Alexandru Bajdechi, preşedintele Federaţiei Tinerilor din Constanţa, susține că a depus o cerere în instanţă în care cere suspendarea modului de calcul actual.

“Acum o săptămână am depus o plângere prealabilă la Guvernul României şi am solicitat Curţii de Apel Bucureşti suspendarea acestui mod greşit de calcul care are ca scop vătămarea elevilor şi studenţilor. Nu există niciun motiv pentru care să mai aşteptăm să fim batjocoriţi. Este un caz incredibil în care statul fură de la elevi şi studenţi. Vom acţiona pe calea legală şi aşa cum am dovedit şi până acum, vom câştiga şi vom obliga Guvernul să despăgubească elevii şi studenţii. Sigur, asta nu va înlătura răspunderea penală a multor miniştri ai transporturilor,” a afirmat Bajdechi.

Ministrul Transporturilor Dan Marian Costescu afirmase în luna mai că studenţii şi elevii ce folosesc zilnic trenul pentru a ajunge la studii vor putea cumpăra, începând cu anul universitar/şcolar 2016-2017, bilete de tren cu prețul redus 50% direct cu carnetul, fără să mai aibă prezinte şi o legitimaţie de transport.

”Vom simplifica modul în care studenţii şi elevii beneficiază de reduceri la biletele de tren. Reducem din birocraţie şi eliminăm tichetele suplimentare şi chiar şi legitimaţiile de transport intermediare. Carnetul de student sau de elev le va fi suficient să cumpere bilete reduse la tren”, transmitea Costescu, Ministrul Transporturilor de atunci, în luna mai.

Facilitatea cerută acum urma să între în vigoare, din toamnă, la trenurile Regio şi Interregio, neavând o limită de călătorii pentru clasa a doua.

Sursă imagine: www.capital.ro