Home » Știri » Energia solară câștigă teren în fața cărbunelui și petrolului

Energia solară câștigă teren în fața cărbunelui și petrolului

Sebastian Rotaru / 03.02.2017, 16:04
Energia solară câștigă teren în fața cărbunelui și petrolului

Mulțumim pentru reducerea prețului la mașinile electrice, a turbinelor de vânt și a  panourilor solare. Dar energia solară va deveni cea mai mare sursă de energie din lume, până în 2050.

Potrivit unui raport al Carbon Tracker Initiative și al Imperial College London, combinarea politicilor energetice nepoluante de către națiunile lumii și lipsa de adaptabilitate a industriei de combustibili fosili, înseamnă că cele două combustibile fosile poluante – cărbunele și petrolul… ar putea să se termine înainte de orice estimare, scrie iflscience.com.

„Mașinile electrice și panourile solare sunt jocuri schimbătoare pe care industria de combustibil fosil mizează în mod constant. Inovația suplimentară ar putea face scenariile noastre să pară conservatoare în cinci ani, caz în care cererile, interpretate greșit, de către companii se vor amplifica și vor fi mai multe”, spune Luke Sussams, cercetător la Carbon Tracker.

Până în 2030, cercetătorii estimează că una din 5 mașini va avea motor electric, iar răspândirea panourilor solare va opri ascensiunea industriilor cărbunelui și petrolului, în doar câțiva ani.

Datele lor mai arată că energia solară va constitui 23% din energia la nivel mondial, până în 2040 și 29% până în 2050. Acest lucru va scoate din start cărbunele din joc, iar gazul natural va reprezenta doar 1% din cota de piață.

Problema este că, în ciuda tuturor predicțiilor, s-ar putea ca până în 2020, rezervele de petrol și cărbune să atingă un minim periculos.

Energia solară este practic inepuizabilă. Este cea mai curată formă de energie de pe pământ şi este formată din radiaţii calorice, luminoase, radio sau de altă natură emise de Soare. Cantităţile uriaşe ale acestei energii stau la baza aproape tuturor proceselor naturale de pe Pământ. Cu toate acestea, este destul de dificilă captarea şi stocarea ei într-o anumită formă (în principal căldură sau electricitate) care să pemită utilizarea ei ulterioară, dar tehnologiile se vor dezvolta, iar energia solară va fi peste tot.