Home » Știri » Euro atinge un prag critic față de dolar, după eșecul referendumului din Italia

Euro atinge un prag critic față de dolar, după eșecul referendumului din Italia

George Stanciu / 05.12.2016, 12:36
Euro atinge un prag critic față de dolar, după eșecul referendumului din Italia

Euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 20 de luni față de dolar, în timpul tranzacţiilor de luni, iar acţiunile au scăzut şi obligaţiunile au urcat, pe fondul temerilor că eşecul referendumului din Italia va destabiliza statul şi va oferi un avânt mișcărilor naţionaliste.

Premierul italian Matteo Renzi și-a anunțat demisia, după ce opozanții propunerilor sale de reducere a puterii Senatului au fost respinse de cei ce au votat la referendumul de duminică, în proporţie de aproape 60%.

Respingerea reformelor lui Renzi, ce aveau ca scop simplificarea procesului legislativ în Italia, unde s-au succedat 63 de guverne după cel de-al doilea Război Mondial, urmează votului şoc din Marea Britanie pentru ieşirea din Uniunea Europeană, arată news.ro.

Euro a scăzut cu 1,1%, la 1,0552 dolari pe unitate, la bursa din Tokyo, iar în timpul şedinţei declinul s-a amplificat, către 1,5%.

Pierderile au fost însă limitate de victoria independentului Alexander Van der Bellen în cadrul alegerilor prezidenţiale din Austria, ce l-a învins pe naționalistul Norbert Hofer.

Lira sterlină a pierdut 0,3%, pe fondul neînţelegerilor din guvernul britanic față de negocierile pentru Brexit. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, nu dorește să sprijine propunerile unor colegi, ce susțin ideea ca Marea Britanie să contribuie financiar la bugetul UE, pentru a-și păstra accesul la piaţa unică.

Indicele MSCI Asia Pacific a scăzut cu 0,5%, iar indicele jaonez Topix cu 1%. Indicele Shanghai Composite a coborât cu 1,3%, iar Hang Seng China Enterprises cu 1,1%.

În SUA, contractele futures pentru S&P 500 au coborât cu 0,3%.

În Europa, indicii bursieri continuă să aibă o evoluție negativă în timpul tranzacţiilor electronice. Indicele FTSE 100 al bursei din Londra este în declin cu 0,33%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,2%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,7%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano scade cu 0,07%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid cu 0,7%. Indicele pan-european Stox 600 coboară cu 0,44%.