Home » Știri » Eurodeputat român, negociator-şef pentru bugetul Uniunii Europene

Eurodeputat român, negociator-şef pentru bugetul Uniunii Europene

Octavian Palade / 24.11.2016, 12:50
Eurodeputat român, negociator-şef pentru bugetul Uniunii Europene

Siegfried Mureşan este primul eurodeputat român desemnat de Parlamentul European ca negociator-şef pentru bugetul Uniunii Europene.

Siegfried Mureşan (PPE/PMP), eurodeputat din partea PPE/PMP, a fost desemnat de Comisia pentru bugete a Parlamentului European ca raportor pentru proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) din anul 2018, potrivit news.ro. Este primul român ales în această funcție.

Siegfried Mureşan este vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, iar anul acesta a lucrat, ca raportor din partea Grupului Partidului Popular European (PPE), la proiectul de Buget UE pentru 2017 şi a făcut parte din delegaţia Parlamentului la concilierea bugetară cu Consiliul UE, în cadrul căreia s-a aprobat bugetul pentru anul viitor, în valoare de 158 de miliarde de euro.

Primul eurodeputat român desemnat în această funcție

”Este o sarcină deosebit de importantă şi dificilă să negociezi un buget de 155 – 160 de miliarde de euro, dar o voi face cu mare responsabilitate. Este foarte important să existe continuitate şi să finanţăm în continuare priorităţile de creştere economică ale Uniunii Europene, cu accent pe investiţii în infrastructură, cercetare, inovare, locuri de muncă pentru tineri, dar şi întărirea securităţii cetăţenilor europeni”, a spus Siegfried Mureşan după anunţul Comisiei pentru bugete a Parlamentului European.

Eurodeputatul român a mai spus că vrea ca 2018 sa fie anul în care România va absorbi foarte multe fonduri europene.

”Pentru aceasta, eu voi pune la dispoziţie banii necesari în bugetul UE pentru a efectua plăţile la timp către investiţiile în domeniile importante ale României: pentru coeziune, pentru proiecte de infrastructură, pentru construcţia de autostrăzi. Dar trebuie şi Guvernul României să îşi facă treaba şi să absoarbă aceşti bani. Voi lucra îndeaproape şi cu autorităţile de la Bucureşti pentru a ne asigura ca acest obiectiv este indeplinit de ambele părţi”, a menționat deputatul european.

Raportorul Parlamentului European (denumit şi negociator-şef) pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează priorităţile politice ale Parlamentului pentru bugetul european şi negociază, în numele acestuia, cu preşedinţia Consiliului UE şi cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual. Procedura bugetară anuală începe cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European şi Consiliului Uniunii Europene a unui proiect de buget până cel târziu la începutul lunii septembrie a anului anterior bugetului anului. Consiliul UE se pronunţă în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda această poziţie a Consiliului UE. Ca urmare, se ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, şi Parlamentul European, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor, care trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere.

Bugetul anual al Uniunii Europene a fost, în anul 2016, de 155 de miliarde de euro, iar în 2017 va fi de 158 de miliarde de euro.