Home » Știri » Primele aeronave F-16 au intrat în posesia Armatei Române

Primele aeronave F-16 au intrat în posesia Armatei Române

George Stanciu / 07.10.2016, 16:20
Primele aeronave F-16 au intrat în posesia Armatei Române

Prim-ministrul Dacian Cioloş şi Mihnea Motoc, ministrul Apărării, însoțiți de ministrul Apărării din Portugalia, au ajuns, vineri, la Fetești, pentru a asista la ceremonia de preluare a primelor 6 avioane de vânătoare F-16 de către România, la Baza aeriană 86 „Borcea”.

Începutul ceremoniei a avut locla ora 11.00, odată cu sosirea premierului Cioloş, a ministrului Apărării român şi a omologului său portughez, José Alberto Azeredo Lopes – reprezentant al ţării de la care România a cumpărat avioanele, dar şi a vicepremierului Costin Borc.

Ceremonia marchează introducerea în serviciu a avioanelor F-16 Fighting Falcon, acestea fiind primul lot de 6 avioane, din totalul de 12 aeronave achiziționate de statul român.

„Astăzi este, cu adevărat, o zi istorică pentru România şi pentru Forţele Aeriene Române. Şase avioane F16 Fighting Falcon poartă pe fuselaj însemnele tricolorului. Nu achiziţionăm doar un prim set de avioane multirol de înaltă performanţă din Portugalia. Este mai mult decât atât, nu este doar o achiziţie, este dobândirea unei capabilităţi propriu-zise. Iar astăzi consemnăm, de fapt, o investiţie majoră în creşterea capacităţii de apărare a României”, a susținut Mihnea Motoc, la ceremonia de preluare a aparatelor de zbor.

Noile F-16, condiție de eligibilitate pentru F-35

Motoc a mai afirmat că aceste avioane vor asigura României apărarea durabilă și redutabilă de care are nevoie, escadrila de avioane F-16 fiind o condiție de eligibilitate pentru programul F-35, reprezentând un element de tranziţie către acest obiectiv.

„Intrarea în serviciu a acestor aeronave înseamnă intrarea României în clubul F16 şi şansa pentru un nou început pentru prestigioasa şcoală românească de pilotaj, care se mândreşte cu o tradiţie printre cele mai vechi din lume”, a adăugat Mihnea Motoc.

Avioanele F-16 au ajuns în România joi, când au și realizat o trecere perfectă în formaţie pe deasupra aerodromului. Aeronavele au fost preluate miercuri din Portugalia, în cadrul unei  alte ceremonii la care au participat o serie de oficiali ai Ministerului Apărării Naţionale, dar şi premierul Portugaliei.

 

Următoarele trei aeronave vor fi primite de România la sfârșitul lui 2016, iar ultimele trei vor intra în dotarea Armatei României în primăvara anului 2017.

Sursă imagine: www.lockheedmartin.com