Home » Știri » Facebook vrea să combată știrile false înainte de alegerile din Germania

Facebook vrea să combată știrile false înainte de alegerile din Germania

Sebastian Rotaru / 16.01.2017, 10:30
Facebook vrea să combată știrile false înainte de alegerile din Germania

Utilizatorii germani de Facebook vor beneficia de un instrument care verifică dacă știrile postate în feed sunt adevărate sau nu.

Facebook va lansa foarte curând în Germania un aşa-numit filtru de ştiri false – un algoritm care are rolul de a detecta articolele care conţin date fabricate şi a le separa de restul conţinutului, relatează Digi24.

Germania este prima ţară europeană în care Facebook va folosi un astfel de filtru pentru ca știrile false să dispară, după Statele Unite, unde acelaşi instrument a fost lansat în urmă cu numai o lună.

Epopeea de ştiri false a luat amploare înainte și după alegerile din Statele Unite, când s-a constatat că un număr mare de articole postate pe Facebook erau false şi au influenţat alegătorii.

Politicienii germani se tem că acelaşi lucru s-ar putea întâmpla în Germania, ţară în care vor avea loc alegeri anul acesta, şi au avertizat Facebook că ar putea fi sancţionată pentru răspândirea de ştiri false.

În acest scop, Facebook ar urma să aibă statutul de companie media

Guvernul german a început oficial lupta împotriva orcărei știri false săptămâna trecută, când a deschis o investigaţie împotriva publicaţiei Breitbart, care a publicat un material conform căruia un mafiot ar fi dat foc unei biserici în ajunul anului nou.

Ştirile raportate de utilizatori ca false vor fi trimise de Facebook pentru analiză organizaţiei non-profit Correctiv, organizaţie care are sediul în Berlin.

O ştire apreciată ca fiind falsă va fi afişată împreună cu eticheta „controversat” pentru a avertiza utilizatorii înainte ca aceştia să-i dea share. De asemenea, posturile care primesc această etichetă vor fi afișate mult mai jos în feed-ul Facebook.

Un reprezentant Facebook a declarat pentru The Financial Times că urmează ca filtrul de ştiri false să fie lansat şi în alte ţări, fără a da detalii în acest sens.

Amploarea acestor știri false a luat o turnură nedorită, iar, potrivit unor specialiști, acestea pot influența economia, alagerile democratice și destabilizează democrația.