Home » Știri » Familia, definită prin referendum: Comisia juridică din Senat a adoptat raportul inițiativei cetățenești

Familia, definită prin referendum: Comisia juridică din Senat a adoptat raportul inițiativei cetățenești

Octavian Palade / 01.11.2016, 13:41
Familia, definită prin referendum: Comisia juridică din Senat a adoptat raportul inițiativei cetățenești

Familia va fi definită printr-un referendum. Este decizia Comisiei juridice din Senat, care a adoptat un raport de admitere a iniţiativei cetăţeneşti privind modificarea Constituţiei.

Familia va fi definită prin referendum ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, a stabilit Comisia juridică din Senat, care a adoptat marţi, cu unanimitate de voturi, un raport de admitere a iniţiativei cetăţeneşti privind modificarea Constituţiei, relatează news.ro.

Astfel, modificarea Legii fundamentale urmează a se face printr-un referendum naţional, a cărui dată va fi stabilită ulterior.

Membrii Asociaţiei ACCEPT, prezenți la dezbateri, au declarat că deja în Codul Civil este prevăzută căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

”A veni şi a încărca textul constituţional şi a ieşi din varianta actuală, căsătoria dintre soţi, pentru a induce şi înflorituri, bărbat, femeie… Eventual putem introduce şi elemente legate de vârstă, de forma şi fondul instituţiei familiei, ar aduce în Constituţie norme care de fapt ţin de Codul Civil”, a afirmat Romaniţa Iordache, vicepreşedintele ACCEPT.

Consiliul Legislativ menţionează, în avizul dat, că, pentru asigurarea unei reglementări complete, proiectul trebuie să cuprindă, într-un articol distinct, şi norma privind supunerea spre aprobare, prin referendum, a revizuirii Constituţiei.

Familia, obiect de discuții aprinse la Comisia juridică

Preşedintele de şedinţă, senatorul PSD Ovidiu Donţu, a menționat că există mai multe decizii ale Consiliului European care nu împiedică adoptarea unei astfel de propuneri de revizuire, la nivel naţional.

”Avem avizul Consiliului Legislativ, prin care se menţionează să se pot introduce referiri legate de referendumul de revizuire a Constituţiei”, a precizat senatorul PSD.

Familia văzută ca uniunea între femeie şi bărbat este prevăzută în Codul Civil, a spus Ovidiu Donţu. ”Practic, problema pe care o avem astăzi în atenţie este dacă ridicăm la rang constituţional o normă juridică existentă astăzi în legislaţia românească”, a arătat Ovidiu Donţu.

La rândul său, senatorul Sebastian Grapă a spus în cadrul discuțiilor că statul român este unul laic, iar această modificare constituţională nu are ca izvor o doctrină religioasă.

”Vă vorbeşte un cetăţean al acestei republici, tată a trei copii, trei fetiţe. Există o normalitate de la care nu avem voie să ne îndepărtăm”, a afirmat Grapă. El a adăugat că ”cea mai mare realizare pe care Dumnezeu a lăsat-o omului este aceea de a procrea şi de a se înmulţi”.

”Această înmulţire se face aşa cum ştim noi cu toţii. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar înseamna o autoritate în materie de judecată care să stabilească că un cuplu, cum vreţi dumneavoastră să îl numiţi, să poată să înfieze”, a continuat senatorul Grapă, precizând că este vorba despre ”un cuplu el-el sau un cuplu ea-ea”.

Mariana Câmpeanu, senator PNL, a arătat că părerea a trei milioane şi jumătate de oameni, care au semnat iniţiativa cetăţenească, nu poate fi ignorată.

”Copiii crescuţi în familii cu doi taţi sau două mame cresc cu traume psihice. Nu avem dreptul să decidem noi în locul unui copil care nu îşi poate exprima opţiunea”, a declarat Mariana Câmpeanu.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a ținut să menționeze că iniţiativa cetăţenească este fără precedent, prin numărul mare de semnături, şi a respins ideea unei discriminări, prin această prevedere.

”Fiecare are dreptul la opţiunea personală, dar nu sunt obligat să le accept. În ultimă instanţă, conştiinţa colectivă, într-o majoritate, se pronunţă. Acestea sunt regulile într-o democraţie”, a spus Titus Corlăţean, adăugând că susţine un set de valori în care crede.

Senatorul independent Ioan Iovescu a spus în cadrul dezbaterilor: ”Ce s-ar întâmpla dacă bărbaţii s-ar căsători între ei şi femeile cu femeile? Dumneavoastră consideraţi că, dacă familia nu ar fi cum este acum, aţi mai exista azi în faţa noastră? Pe noi nu puteţi să ne convingeţi, dar vă îndemn să ieşiţi în stradă să convingeţi oamenii să voteze împotrivă. Pentru că, aici, cu argumentele cu care veniţi, nu stau deloc în picioare”.

Senatorul a apreciat că iniţiativa este pe deplin legală. ”Nu înţeleg de unde atâtea resurse umane şi financiare, din partea dumneavoastră, să faceţi atâtea eforturi”, a adăugat Iovescu.

Membrii ONG-urilor prezenți la discuții au criticat, după vot, ideea organizării unui referendum pe această temă în același timp cu alegerile parlamentare, arătând că este necesară o campanie de informare a populaţiei în privinţa acestei modificări a Constituţiei, care să nu ducă la homofobie şi la ură.

După şedinţa din comisie, între reprezentanţii ACCEPT şi senatorul Ioan Iovescu s-a desfășurat un schimb de replici, aceştia acuzându-i pe senatori că nu au fost în cvorum, la Comisia juridică, deoarece ”este zi de salariu la Parlament”.

Senatorul Iovescu a întrebat din ce bani se finanţează aceste ONG-uri și asociații pentru susținerea drepturilor minorităților sexuale.

”Nu este treaba dumneavoastră din ce bani trăim noi. Fiecare a venit pro bono, gratuit, aici, în timp ce dumneavoastră aţi venit pentru că sunteţi plătiţi din banii noştri, ai cetăţenilor. Deci a vă întreba din ce bani trăim noi este imoral. Puteţi mult mai mult de atât, pentru Senatul României”, a răspuns vicepreşedintele ACCEPT.

Romanița Iordache a declarat că în comisie a fost ”un act de bifat procedura”, fără dezbateri şi fără o analiză a impactului.

”Cel mai trist este că senatorii nu înţeleg faptul că permiţând referendumul, duc la poluarea alegerilor şi la deturnarea întregului proces electoral”, a mai afirmat Iordache, precizând că astfel vor fi afectate nu doar minorităţile sexuale, ci întreaga societate.