Home » Știri » Fostul primar Piedone, trimis în judecată pentru conflict de interese

Fostul primar Piedone, trimis în judecată pentru conflict de interese

Octavian Palade / 07.11.2016, 13:52
Fostul primar Piedone, trimis în judecată pentru conflict de interese

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al sectorului 4, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de conflict de interese, scrie news.ro. Acesta este acuzat de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că, în perioada cât a ocupat funcția de primar al Sectorului 4, a semnat acorduri şi autorizaţii de funcţionare pentru trei firme în care asociaţi şi administratori sunt copiii acestuia, respectiv pentru un restaurant, un magazin şi o firmă de activităţi recreative şi distractive care a închiriat un teren în Parcul Lumea Copiilor, în zona karturi.

Piedone va fi judecat de magistraţi de la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti pentru trei infracţiuni de conflict de interese, respectiv 11 acte materiale.

Potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori, în perioada 2013-2014, Cristian Victor Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a semnat acorduri şi autorizaţii de funcţionare pentru societatea  God Trust Enterprises SRL, având ca obiect principal de activitate restaurante, societate la care copiii acestuia, Vlad şi Ana Popescu, deţin calitatea de asociat şi funcţia de administrator.

De asemenea, în perioada 2013- 2015, în aceeaşi calitate, fostul primar a semnat pentru SC Sport Team Kart SRL, având ca obiect principal de activitate alte activităţi recreative şi distractive, două acorduri de funcţionare pentru un punct de lucru din Parcul Lumea Copiilor, zona karturi, societate la care fiul acestuia, Vlad, deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator.

Anchetatorii îl mai acuză pe Cristian Popescu Piedone că în 2015 a semnat acordul de funcţionare pentru un punct de lucru din  Bucureşti al SC Chocoland  SRL, având ca obiect principal de activitatea de comerţ cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase, în magazine specializate, societate la care fiica acestuia, Ana, are calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator.

În baza acestor acorduri şi avize, unităţile au putut să înceapă şi să-şi desfăşoare activităţile comerciale.

Dosarul a fost deschis de Parchetul instanţei supreme după ce Agenţia Naţională de Integritate a reclamat, la jumătatea lunii septembrie, că Popescu Piedone a fost în conflict de interese, deoarece atunci când a fost primar al Sectorului 4 a semnat şase acorduri de funcţionare şi două autorizaţii pentru trei firme în care asociaţi şi administrator sunt copiii acestuia. Mai mult, una dintre societăţi a avut patru contracte cu ADP Sector 4 pentru ocuparea unei suprafeţe de 400 de metri pătraţi, în realitate ocupând o suprafaţă de aproape şase ori mai mare. Piedone a fost pus sub acuzare la sfârşitul lunii septembrie.

La începutul lunii octombrie, ANI a constatat că fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost şi în conflict de interese administrativ, pentru aceleaşi fapte. Astfel, conform prevederilor legale, persoana care a fost în conflict de interese nu mai poate ocupa o funcţie publică timp de trei ani de la momentul constatării faptei.

Un raport de audit intern realizat la Direcţia de Administrare Parcuri şi Zone de Agrement a sectorului 4 a arătat nereguli în organizarea procedurilor de achiziţie în 2015, pe vremea când primar era Cristian Popescu Piedone, rezultatul fiind „afectarea fondurilor publice”. Alte nereguli se referă la contracte de închiriere, printre beneficiari fiind şi o firmă a fiului primarului, care iniţial a avut un contract pe cinci ani, reziliat în decembrie 2015, acum având unul pe şase luni‚ derulat din 1 aprilie.

Sport Team Kart SRL, avându-l ca acţionar pe fiul lui Cristian Popescu Piedone, Vlad Popescu, a încheiat un contract de închiriere pentru 400 de metri pătraţi în Parcul Lumea Copiilor, zona karturi, pentru perioada 1 aprilie 2015 – 31 octombrie 2019, taxa fiind de 0,44 lei/mp/zi. A cerut rezilierea contractului în decembrie, fiind semnat apoi un nou contract, pr 11 februarie 2016, pentru perioada aprilie – octombrie 2016, taxa de ocupare fiind de 0,57 lei/mp/zi.